Russiske bombefly fik danske F16-fly i luften

Skarp Nato-reaktion: To russiske militærfly fik i dag både danske, hollandske og britiske fly på vingerne

(Foto: Jesper Nørgaard Sørensen)
(Foto: Jesper Nørgaard Sørensen)

To danske F16-fly blev onsdag middag sendt på vingerne, da to russiske bombefly pludselig dukkede op tæt på dansk luftrum.

Det bekræfter presseofficer i Forsvarskommandoen, Anders W. Fridberg, over for Ekstra Bladet.

- De russiske fly kom oppe nordfra og nærmede sig den danske kyst, så vi sendte to F16-fly på vingerne, siger presseofficer Anders W. Fridberg og tilføjer, at de russiske fly aldrig krænkede dansk territorium.

- Vi fulgte efter dem og vendte om, da vi nåede til Tyskland. De holdt sig i internationalt luftrum, siger presseofficeren, der ikke kan oplyse, hvor længe de danske fly var i luften.

Danmark var ikke alene om at reagere på de nærgående russere. Både hollandske og britiske fly gik på vingerne i forbindelse med episoden.

Se også: USA sender 600 soldater på øvelse i de baltiske lande

Briterne reagerede, da de russiske fly nærmede sig britiske luftrum tæt på Skotland, oplyser en talskvinde for det britiske forsvarsministerium til Reuters.

Hollandske F-16-fly var også i luften, men da var russerne allerede ledsaget af britiske fly, rapporterer hollandske medier.

Det er uvist, hvor de russiske fly kom fra og var på vej hen, men ifølge presseofficer Anders W. Fridberg sker det jævnligt, at russiske militærfly kommer tæt på dansk luftrum.

- Der er ikke usædvanligt, og for os var der tale om en rutinemæssig opgave, siger presseofficeren til Ekstra Bladet.

Se også: Rusland om oprustning: Vi tager kun vores forholdsregler

Han oplyser, at de russiske fly var af typen Tupolev TU-95, der i Nato har rapporteringsnavn Bear.

Tupolev TU-95 er et strategisk bombefly, der blev udviklet i 1950’erne. Flyet har en tophastighed på 950 km/t og en rækkevidde på 15.000 kilometer.

Nato-alliancen og Rusland befinder sig i øjeblikket i den hidtil alvorligste krise siden Den Kolde Krig. Forholdet nåede frysepunktet, da Rusland tidligere i år annekterede Krim-halvøen i Sortehavet.Tupolev TU-95 er et bombefly, som russerne udviklede under Den Kolde Krig.
Tupolev TU-95 er et bombefly, som russerne udviklede under Den Kolde Krig.