TV offentliggør navnet på kidnappet dansker

Russisk tv har nu offentliggjort navn på den danske chefsergent, som mediet siger, er blevet tilbageholdt i Ukraine, sammen med en gruppe andre udlændinge

Her er billedet fra russisk tv af den danske officers personlige oplysninger. (Foto: Life News)
Her er billedet fra russisk tv af den danske officers personlige oplysninger. (Foto: Life News)

En russisk tv-station har nu offentliggjort identiteten på den danske OSCE-observatør, som tv-stationen siger er identisk med den mand, som i går blev tilbageholdt sammen med seks andre OSCE-observatører i det østlige Ukraine.

I tv-klippet bringer den russiske tv-station billeder og flere identitetskort af den danske sergent, samt hans hundetegn og andre personlige oplysninger.

De andre tilfangetagnes personlige oplysninger bliver også offentliggjort i videoen, der florerer på internettet.

Gruppen af observatører fra Organisationen for Samarbejde og Sikkerhed i Europa (OSCE) består af tre tyske soldater, en tysk tolk og militære observatører fra Danmark, Sverige, Tjekkiet og Polen.

Det danske forsvarsministerium vil ikke bekræfte over for Ekstra Bladet, om det er den tilbageholdte dansker, som russisk tv har bragt oplysninger om.

Tv-klippet viser ikke de tilbageholdte folk i den situation, de sidder i nu. De viser alene id-kort og personlige ejendele.

Danmarks forsvarskommando sagde i går til Ritzau, at det ikke har været muligt at få kontakt til den dansker, der er udsendt som en del af missionen.

Ekstra Bladet har siden tidligt lørdag morgen forsøgt at få en kommentar fra Forsvarskommandoen til den russiske video. Meldingen derfra er, at de vender tilbage.

De pro-russiske oprørere, som har tilbageholdt blandt andre den danske OSCE-observatør anklager de tilfangetagne for at være spioner for Nato.

Det skriver nyhedsbureauet AFP lørdag morgen.

- I går anholdte vi nogle Nato-spioner. De vil blive udvekslet med vores egne fanger, lyder meldingen i dag fra Denis Pushkin. Han er leder af separatisternes selverklærede republik Donetsk.

Manden bag tilbageholdelserne, den lokale separatistleder og selvudnævnte borgmester Vjatjeslav Ponomarjov, meddelte fredag, at han i dag ville starte forhandlinger om at frigive personerne.

Det oplyste DR's korrespondent i Ukraine ifølge dr. dk i går.

I et interview med det russiske medie siger Vjatjeslav Ponomarjov, ifølge Politiken, at ID-kortene med blandt andet militære tegn er dokumentation for, at der er tale om efterretningsfolk.

-OSCE-missionen kan ikke udføres af militært personel, siger han.

Ponomarjov har tidligere tilbageholdt folk, han mistænker for at være spioner. Tidligere er det gået ud over udenlandske og lokale journalister og aktivister.

- Han taler hele tiden om spioner, der vil angribe ham og hvordan fascister vil komme fra det vestlige Ukraine og angribe ham. Han er en karakter, han er speciel, fortæller DR's korrespondent.

OSCE-observatørerne befandt sig i en bus i det østlige Ukraine nær byen Slavjansk, da de blev kidnappet af bevæbnede separatister.

Vjatjeslav Ponomarjov begrundede aktionen med, at der i gruppen befandt sig en "spion" for regeringen i Kijev.

- Jeg blev informeret om, at der blandt dem var en ansat fra Kijevs hemmelige militærpersonale. Mennesker, der kommer her for at observere for det europæiske samfund, tager en ægte spion med sig - det er upassende, sagde han.

Rusland vil gøre hvad det kan for at få OSCE-folkene fri:

- Vi mener, at disse folk er nødt til at blive befriet så hurtigt som muligt, siger Ruslands repræsentant i den europæiske organisation for sikkerhed og samarbejde, Andrej Kelin ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass.

- Som et medlem af OSCE vil Rusland tage alle mulige skridt i denne sag, konstaterer han.