TV: Dansk familiefar kidnappet

Kilder bekræfter over for Ekstra Bladet, at det er chefsergent John Gerhard Østergaard Christensen, der er blandt de tilbageholdte OSCE-observatører i Ukraine

Sergent John Christensen udsendt fra OSCE er blevet taget til fange i Ukraine. (Foto:Youtube)
Sergent John Christensen udsendt fra OSCE er blevet taget til fange i Ukraine. (Foto:Youtube)

Det danske islæt blandt de syv OSCE-observatører og en tolk, som i går blev kidnappet af pro-russiske oprørere i det østlige Ukraine er den 48-årige chefsergent John Gerhard Østergaard Christensen.

Det bekræfter kilder tæt på den erfarne militærmand over for Ekstra Bladet.

Se også: Borgmester: Holdes som gidsel så længe det er nødvendigt

- Jeg har ikke på nuværende tidspunkt lyst til at udtale mig om sagen. Det håber jeg, I forstår og respekterer, siger chefsergentens samlever, Belinda Klüver Christensen, til Ekstra Bladet.

Familien, der i følge Facebook tæller flere børn, bor i Veksø mellem Ballerup og Frederikssund i Nordsjælland. Den har igennem mange år været vant til at undvære John Gerhard Østergaard Christensen, når han har været udsendt til alverdens brændpunkter.

Kollega: Ikke bekymret for John
Seniorsergent ved Flådestation Frederikshavn, Lars Bredo, var i 2011 udstationeret i det sydlige Afghanistan sammen med John Gerhard Østergaard Christensen på det daværende hold 13.

- Jeg er ikke så bekymret for John, for han er uddannet og ved, hvordan han skal håndtere situationen. Til gengæld er det en frygtelig situation at være i for Johns familie, siger Lars Bredo.

Se også: Rusland vil hjælpe med at befri OSCE-gidsler

Han er ifølge eget udsagn ikke nok inde i forholdene i Ukraine i almindelighed og kidnapningen i særdeleshed til at kunne vurdere, hvorvidt hans tilbageholdte kollega befinder sig i en livstruende situation.

- Alt er relativt, men man skal altid passe på, når man er sådanne steder. Det ved John alt om, siger Lars Bredo.

Beskyldes for at være spioner
Gruppen af kidnappede observatører fra Organisationen for Samarbejde og Sikkerhed i Europa (OSCE) består af tre tyske soldater, en tysk tolk og en observatør fra henholdsvis Danmark, Sverige, Tjekkiet og Polen.

De pro-russiske oprørere, der står bag kidnapningerne, beskylder observatørerne for at være NATO-spioner.

Se også: Gidseltager om dansker: Vi vil bytte fanger

- I går anholdt vi nogle Nato-spioner. De vil blive udvekslet med vores egne fanger, siger lederen af sepatisternes selverklærede republik Donetsk, Denis Pushkin.

Forsvarsministeriet ønsker hverken at be- eller afkræfte identiteten på den kidnappede dansker, ligesom Forsvarskommandoen endnu ikke har svaret på adskillige henvendelser fra Ekstra Bladet.

Til Ritzau siger Jens Mortensen, oberstløjtnant i forsvaret om OSce-observatørerne:

- Vi har set og hørt på YouTube og andre steder, hvem der har tilfangetaget dem, og at de tilsyneladende befinder sig i Slavjansk, men det er ikke noget, vi kan bekræfte, uddyber han.

Et kuldetæppe
Det fremgår af John Gerhard Østergaard Christensens facebook-profil, at den 48-årige familiefar ankom til Donetsk i det østlige Ukraine i mandags.

En ven, Søren Bruun Sørensen, skrev følgende i mandags til den nu kidnappede dansker:

'Fandme godt John. Så ved vi, der bliver styr på det pis. Har du afsat hele ugen til at få dem rettet ind, eller er det bare en lang weekend'.

Se også: TV offentliggør navnet på kidnappet dansker

Hertil svarer John Gerhard Østergaard Christensen:

'Hej Søren, Det bliver nok noget længere end en forlænget weekend ude i dette kuldetæppe af politiske og historiske interesser. Min familie..? Hmm den har jeg ikke meget styr på. Er jo ikke hjemme så meget, men ved at den er i gode hænder og at mit navn stadig står på postkassen'.