Forsvaret: Stadig ingen kontakt til danskeren

Den danske OSCE-observatør er stadig tilbageholdt i Ukraine

48-årige John Gerhard Østergaard Christensen blev i går kidnappet i det østlige Ukraine. Det er stadig ikke lykkedes at få kontakt til ham. (Privatfoto)
48-årige John Gerhard Østergaard Christensen blev i går kidnappet i det østlige Ukraine. Det er stadig ikke lykkedes at få kontakt til ham. (Privatfoto)

Det er ikke lykkedes at få kontakt til den pro-russiske gruppe, som har kidnappet en dansk OSCE-observatør i det østlige Ukraine.

Det forklarer oberstløjtnant i Forsvaret, Jens Mortensen.

- Vi er stadig ikke helt sikre på, hvor han er henne, men vi ved, at han er i en bygning i byen Slavjansk, fortæller oberstløjtnanten til Ekstra Bladet.

Jens Mortensen vil ikke bekræfte navnet på den danske kollega, der er kidnappet. Men flere kilder bekræfter over for Ekstra Bladet, at det er tale om den 48-årige chefsergent John Gerhard Østergaard Christensen.

John Gerhard Østergaard Christensen blev sammen med seks kollegaer i organisationen OSCE (Organisationen for Samarbejde og Sikkerhed i Europa) samt en tolk kidnappet i Slavjansk, som er højborg for de pro-russiske separatister i det østlige Ukraine.

OSCE-observatørerne befandt sig i en bus nær Slavjansk sammen med fem ukrainske soldater, da de fredag blev beordret ud af bevæbnede mænd.

Se også: TV: Dansk familiefar kidnappet

Prøver at få kontakt
Siden da har ingen haft kontakt til gruppen med danskeren, som bliver tilbageholdt.

- Det er stadig ikke lykkedes at få kontakt til den pro-russiske gruppe for at få gidslerne fri, siger oberstløjtnanten Jens Mortensen.

De tilbageholdte tæller ud over danskeren seks observatører og en tolk fra Tyskland, Tjekkiet, Polen og Sverige. Desuden er fem ukrainske soldater tilbagehold med observatørerne.

- Vi har endnu ikke haft nogen kontakt til vores kollega eller resten af gruppen, men vi prøver gennem flere signaler at få kontakt.

- Vi kan heller ikke sige noget om, hvilke forhold de bliver tilbageholdt under, siger oberstløjtnanten.

Han forklarer, at Forsvars- og Udenrigsministeriet gør alt, hvad de kan for at få kontakt til de pro-russiske separatister.

Observatører er ikke spioner
De pro-russiske separatister har i en erklæring anklaget de tilfangetagne OSCE-observatører for at være spioner for Nato.

- I går anholdte vi nogle Nato-spioner. De vil blive udvekslet med vores egne fanger, lød meldingen fra Denis Pushkin, der ifølge AFP er leder af separatisternes selverklærede republik Donetsk.

Forsvarskommandoen afviser, at der kan være tale om spioner.

- Nato-spioner? Nej bestemt ikke. De er dernede ubevæbnede. Det er en tysk-ledet mission, som er derude på grund af en OSCE-aftale.

- Gruppen er helt åben og officiel, så der er absolut ikke tale om spioner, fastslår oberstløjtnant Jens Mortensen.

Se også: Borgmester: Holdes som gidsel så længe det er nødvendigt

Det er ikke gidselstagning
Det er Tyskland, som har det overordnede lederskab for gruppen, og derfor er centrale for at få danskeren og hans kolleger fri.

- Vi håber, at tyskerne får dialog med gruppen hurtigst mulig, men vi har ikke nogen tidshorisont, siger oberstløjtnant Jens Mortensen, der ikke vil betegne situationen som gidselstagning.

- Vi har nemlig ingen informationer om, at separatisterne vil have en fangeudveksling. Vi betragter det i øjeblikket som kidnapning, forklarer han.

Han kan dog godt forstille sig, at separatister vil forhandle om penge, men det er udelukkende spekulationer.

Se også: Rusland vil hjælpe med at befri OSCE-gidsler

De pro-russiske separatister er ikke én enkelt homogen gruppe eller bevægelse, men de består af en række forskellige grupper med forskellige målsætninger.

Oberstløjtnantens indtryk er, at nogle af grupperne er politisk engagerede, hvor andre grupper virker mere kriminelle.

- Det ser ud til, at nogle udnytter det her 'magt-tomrum', som der er, mener han.

Forsvarskommandoen kan derfor ikke vide, om hvad det er for en 'slags' gruppe, som har taget OSCE gruppen til fange, men håber, at man hurtigst mulig kan få kontakt til dem.

1 af 2 Sergent John Christensen udsendt fra OSCE er blevet taget til fange i Ukraine. (Foto:Youtube)
2 af 2 48-årige John Gerhard Østergaard Christensen blev i går kidnappet i det østlige Ukraine. Det er stadig ikke lykkedes at få kontakt til ham. (Privatfoto)