Oberstløjtnant: Gidsel-forhandlingerne er i gang

Forhandlingerne om de udenlandske gidsler, heriblandt den danske seniorsergent er i gang i Ukraine

Den danske seniorsergent  John Christensen er et af de otte gidsler, der i øjeblikket bliver tilbageholdt af pro-russiske seperatister. Han og de andre gidsler blev søndag vist frem på et pressemøde. Graden af frivillighed i forhold til gidslernes optræden på pressemødet er uklar. (Foto: AP)
Den danske seniorsergent John Christensen er et af de otte gidsler, der i øjeblikket bliver tilbageholdt af pro-russiske seperatister. Han og de andre gidsler blev søndag vist frem på et pressemøde. Graden af frivillighed i forhold til gidslernes optræden på pressemødet er uklar. (Foto: AP)

Se video fra søndagens pressemøde herover artiklen
______________________________________________

- Der er forhandlinger i gang mellem den civile OSCE-mission, og de pro-russiske separatister, siger oberstløjtnant i Forsvarskommandoen Jens Mortensen.

Et af de otte gidsler, der i øjeblikket forhandles om, er den danske seniorsergent John Christensen, som blev taget til fange i fredags.

- Jeg har ingen informationer om, hvor langt de er kommet i forhandlingsprocessen, hvad de har fundet ud af indtil nu, og hvilke krav, separatisterne har fremsat osv. Vi har ingen detaljer, siger Jens Mortensen til Ekstra Bladet.

Se også: TV: Dansk familiefar kidnappet

Det har tidligere været beskrevet, at separatisterne vil lave en byttehandel, med nogle af deres fanger i Ukraine, og de udenlandske gidsler. Men det ved Jens Mortensen ikke noget om endnu.

- Nogle kilder siger, at det er det, de vil, men fra andre kilder hører vi noget andet, så vi ved i virkeligheden ikke, hvad deres krav er, siger Jens Mortensen.

Vist frem i dag
Pro-russiske oprørere i det østlige Ukraine har vist de OSCE-observatører, de har taget som gidsler, frem for medierne i dag.

Observatørerne og en tolk blev vist frem under pressemødet i byen Slavjansk. Heriblandt den danske chefsergent John Christensen.

Se også: Forsvaret: Stadig ingen kontakt til danskeren

- Hvad er din reaktion på, at gidslerne i dag er blevet bragt frem ved et pressemøde?

- Jeg har ikke set det endnu. Man må sige, at det var, hvad man kunne forvente. Først viste de jo effekter frem, der tilhører de tilbageholdte. Næste skridt er at vise de tilbageholdte frem selv for at forbedre seperatisternes forhandlingspositioner og for at skabe opmærksomhed, siger Jens Mortensen.

Alle fanger ser uskadte ud.

En tysk observatør oberst Axel Schneider sagde på pressemødet, ifølge nyhedsbureauet Reuters, at de ikke har lidt fysisk overlast.

-Alle de europæiske officerer er ved godt helbred, og ingen er syge, forsikrer han.

Han siger, at observatørerne ikke ved, hvornår de vil blive frigivet.

-Vi ønsker dybt i vore hjerter at vende tilbage til vores lande så hurtigt som muligt, fortæller han.

De blev ført ind i det største lokale på Slavjansks rådhus, der holdes besat af oprørerne. Den selvudnævnte borgmester i byen, som menes at stå bag tilbageholdelsen af OSCE-folkene, har lagt fotos ud på Twitter.

Cirka 60 journalister var mødt op til pressemødet. Korrespondenter fortæller, at pressemødet foregik fredeligt, men det er naturligvis ikke til at sige, med hvilken grad af frivillighed de tilbageholdte har optrådt ved pressemødet.

OSCE-gruppen, der blev overmandet af oprørerne i fredags, tæller også fem ukrainske officerer.

Se video fra pressemødet herunder.

</p>

1 af 4 De udenlandske gidsler optræder ved et pressemøde, som er foranstaltet af de russiske separatister. Den danske seniorsergent John Christensen står op som nummer to fra venstre. Graden af frivillighed i forhold til gidslernes optræden på pressemødet er uklar. (Foto: AP)
2 af 4 Den selvbestaltede borgmester Sergey Ponomarev har lagt billedet op på sin twitter-profil. Det er danskeren John Christensen, der sidder i den grønne trøje, som nummer to fra venstre. Graden af frivillighed i forhold til gidslernes optræden på pressemødet er uklar. (Foto:Twitter)
3 af 4 Den danske seniorsergent John Christensen, der sidder som gidsel i Ukraine.
4 af 4 Den danske seniorsergent John Christensen er et af de otte gidsler, der i øjeblikket bliver tilbageholdt af pro-russiske seperatister. Han og de andre gidsler blev søndag vist frem på et pressemøde. Graden af frivillighed i forhold til gidslernes optræden på pressemødet er uklar. (Foto: AP)