Advokat dømt for millionsvindel

Retten i Lyngby har afsagt dom over advokaten Eli Heckscher, der er fundet skyldig i medvirken til omfattende millionsvindel

Eli Heckscher var advokat for storsvindlerne Marian og John Morgan fra Sarasota i Florida. (privatfoto)
Eli Heckscher var advokat for storsvindlerne Marian og John Morgan fra Sarasota i Florida. (privatfoto)

Den danske advokat Eli Heckscher, 68, er netop ved retten i Lyngby blevet idømt fem års fængsel for at have hjulpet et amerikansk ægtepar med at snyde parrets investorer for omkring 150 millioner kr.

145 investorer tabte eller risikerede at tabe op til 156 millioner kr. Eli Heckscher nægtede sig skyldig.

Ved dommen blev han også frakendt retten til at virke som advokat 'indtil videre'.

Advokaten var ikke selv til stede under domsafsigelsen, men hans forsvarer Karoly Nemeth oplyser, at han anker dommen.

Fulgte anklagerens krav
Dommen fulgte kravet fra bagmandspolitiets anklager Anders Sejer Pedersen, der i sin procedure sammenlignende advokatens rolle i storsvindlen med den person, som kører flugtbilen efter et røveri.

Det amerikanske ægtepar Marian og John Morgan fra Sarasota i Florida stillede sine investorer kæmpemæssige afkast i udsigt. Der blev lovet afkast på mellem 30 og 70 % om måneden, men investeringerne var rent fup, en pyramideagtig svindel, hvor den danske advokat Eli Heckscher spillede en central rolle.

Marian Morgan afsoner knapt 35 års fængsel i USA, mens hendes mand John Morgan slap med 10 års fængsel, fordi han tilstod og indgik en handel med anklagemyndigheden.

Se også: Advokat tiltalt: Fuppede investorer for 140 millioner kroner

Eli Heckscher arbejdede tæt sammen med ægteparret Morgan. Millioner af dollar blev indbetalt af investorerne til Eli Heckschers klientkonto i Danske Bank i favør af et dansk anpartsselskab 'Morgan European Holding', også kendt som selskabet 'Money Talks Inc.', som advokaten havde oprettet for ægteparret.

Var 'sikret' mod tab
Klienterne troede, at deres penge var i sikkerhed på den spærrede klientkonto og var blevet forsikret, at de ikke havde nogen risiko for tab. Bagmandspolitiet, der anholdt advokaten i 2010 og ransagede hans kontorer, mente, at Eli Heckscher frit lod ægteparret disponere over pengene.

Investorernes faktiske tab var mindst 12 millioner dollar, godt 65 millioner kr., men de havde risiko for endnu større tab.

Advokaten stillede sin klientkonto til rådighed for svindlerne fra 2005 til 2009.

- Det var et centralt led i betryggelsen af investorerne, at pengene blev sendt til en konto hos en dansk advokat, sagde anklager Anders Sejer Pedersen, som mente, at alle røde - hvis ikke 'gasblå' - advarselslamper burde have lyst hos Eli Heckscher.

Anklageren mente, at Eli Heckschers status som advokat var en særdeles skærpende omstændighed.

Se også: Anklager: Advokat står til fem år for gigantsvindel

Hans forsvarer advokat karoly Nemeth mente, at Eli Heckscher blot havde været naiv og at han blev udnyttet af det amerikanske svindlerpar. Han var i virkeligheden selv et offer og for fem års arbejde for parret, fik han blot 600.000 kr. i salær. Eli Heckscher fik ingen andel af de mange millioner kriminelle dollars.

Lyngby ret fandt det bevist, at advokaten sammen med det amerikanske ægtepar havde formået en lang række investorer til at indbetale cirka 26 mio. dollars til advokatens bankkonti i Danmark.

Han udbetalte ikke under 11 mio. dollars til Morgan-parret og til andre selskaber kontrolleret af dem.

Lyngby Ret siger i dommen:

- Retten lagde ved strafudmålingen vægt på den langvarige, omfattende og grove udnyttelse af investorernes tillid sammenholdt med, at advokaten havde misbrugt sit betroede hverv. Retten lagde endvidere vægt på kriminalitetens professionelle karakter, omfanget af de involverede værdier, samt at forholdet var begået af flere i forening gennem flere år.

Se også: Forsvarer: Naiv advokat blev offer for USA-svindel Forsvarer: Naiv advokat blev offer for USA-svindel

1 af 2 John og Marian Morgan afsoner lange fængselsstraffe i USA for at have narret investorerne til at sætte millioner af dollar ind på kontoen hos den danske advokat. John Morgan slap med 10 år og én måneds fængsel, fordi han tilstod, mens hustruen fik 35 års fængsel. (PR FOTO)
2 af 2 Eli Heckscher var advokat for storsvindlerne Marian og John Morgan fra Sarasota i Florida. (privatfoto)