Amnesty om kikset henrettelse: Brutalt og barbarisk

Oklahomas forsøg på at henrette morder gik helt galt

- Det er fuldstændigt umenneskeligt. Vi opfordrer de amerikanske myndigheder til straks at standse eksekveringen af flere henrettelser.

Vicegeneraldirektør i Amnesty International i Danmark, Trine Christensen, er rystet, efter at det gik helt galt, da fængselsvæsnet i Oklahoma natten til onsdag forsøgte at gennemføre en henrettelse med en ny blanding medikamenter.

Clayton Lockett, 38, var spændt fast til briksen i dødskammeret, da han efter den første indsprøjtning begyndte at vide sig i smerte. Efter 16 minutter blev henrettelsen afblæst, og tre kvarter senere døde Lockett af hjertestop.

- Det var forfærdeligt at overvære. Det gik fuldstændigt galt, siger Locketts advokat, David Autry, i en kommentar til amerikansk presse.

Tidligere bestod den dødelige sprøjte af en trestof-kombination med enten thiopental eller pentobarbital. Clayton Lockett fik som den første en trestof-kombination med midazolam. Florida har tidligere henrettet med 500 milligram midazolam. Oklahoma benyttede kun 100 milligram.

Se også: Henrettelse gik galt: Dødsdømt døde først efter 43 minutter

Vicegeneraldirektør Trine Christensen mener, at episoden tydeligt illustrerer, hvorfor dødsstraf ikke hører hjemme i et moderne samfund.

- Der er tale om en brutal og barbarisk straf, og USA må tage konsekvensen og holde op med at eksperimentere med nye medikamenter på mennesker, siger hun og håber, at sagen kan blive et vendepunkt i kampen mod dødsstraf i USA.

- Det er forfærdelig læsning, og jeg tror, at den amerikanske offentlighed vil vende sig mod dødsstraffen, når de hører om denne henrettelse, siger vicegeneraldirektør Trine Christensen til Ekstra Bladet.

Se også: USA gør klar til dobbelt henrettelse

Den fejlslagne henrettelse vil formentlig intensivere debatten om dødsstraffen i USA, hvor forfatningen forbyder henrettelser, der er ’grusomme’ og ’usædvanlige’.

Oklahoma-guvernør Mary Fallin har beordret en 14 dages udsættelse af henrettelsen af Charles Warner, der skulle have været henrettet efter Clayton Lockett.

Lockett var dømt for at have skudt 19-årige Stephanie Neiman og have set på, mens to medsammensvorne begravede hende levende i 1999.

Charles Warner skulle have været henrettet to timer senere i det samme kammer og med den samme blanding medikamenter. Han er dømt til døden for voldtægt og drab på en 11- måneder gammel pige i 1997.