Mand dømt for at sælge e-cigaretter med nikotin

Retten i Randers har slået fast, at e-cigaretter med nikotin er et lægemiddel, der kræver godkendelse

En indehaver af to webshops har nu rettens ord for, at han ikke må sælge e-cigaretter med nikotin uden tilladelse. (Foto: AP)
En indehaver af to webshops har nu rettens ord for, at han ikke må sælge e-cigaretter med nikotin uden tilladelse. (Foto: AP)

En indehaver af to webshops med e-cigaretter er blevet dømt for at sælge e-cigaretter med nikotin.

Dermed slår Retten i Randers fast, at e-cigaretter med nikotin er et lægemiddel, der kræver særskilt godkendelse, før det må sælges til forbrugerne.

Indehaveren blev idømt en bøde på 50.000 kr.

Dommen er ifølge anklager ved Østjyllands Politi Peter Koukoumis et udtryk for, at nikotin i form af e-cigaretter er et lægemiddel, der kan sammenlignes med nikotin i nikotintyggegummi, -plastre, - inhalatorer og –mundsprays, der alle er godkendte lægemidler, som alene tjener det formål, at tilføre brugeren nikotin.

- Man skal have tilladelse efter lægemiddelloven til salg af e-cigaretter med nikotin, og der er ikke udstedt tilladelser til salg i Danmark, siger anklager i sagen, Peter Koukoumis.

Det er alene e-cigaretter indeholdende nikotin, der er omfattet af dommen. Man kan fortsat sælge e-cigaretter uden nikotin, uden at overtræde loven.

Myndighederne skønner, at der findes over 200 forhandlere i Danmark, som altså sælger e-cigaretter med nikotin ulovligt. Mindst 25 af dem er meldt til politiet.

- Der er ikke foretaget undersøgelser af disse e-cigaretter, så vi ved ikke, hvad de indeholder. Derfor skal der laves undersøgelser, før de eventuelt ville kunne godkendes som lægemiddel, siger anklageren.

Der er både fundet kølervæske og kræftfremkaldende stoffer i væsken til e-cigaretter ifølge internationale undersøgelser, oplyste Sundhedsstyrelsen tidligere.

En Gallup-undersøgelse for Sundhedsstyrelsen har vist, at op mod 200.000 danskere ryger e-cigaretter.