Ekspert: Derfor holdes John stadig fanget

Rusland har meget at vinde ved, at OSCE-observatører ikke løslades

Den danske chefsergent og OSCE-observatør John Christensen (tv.) blev søndag vist frem på et pressemøde i Ukraine. Han har nu været holdt som fange af pro-russiske separatister i fem døgn. (Foto: AP)
Den danske chefsergent og OSCE-observatør John Christensen (tv.) blev søndag vist frem på et pressemøde i Ukraine. Han har nu været holdt som fange af pro-russiske separatister i fem døgn. (Foto: AP)

Den danske chefsergent John Christensen er på femte døgn fanget i Ukraine, efter at han og syv kolleger fra OSCE blev kidnappet af prorussiske separatister.

Ifølge det tyske udenrigsministerium er der intet gennembrud i forhandlingerne om at få frigivet fangerne. Samtidig siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, ifølge AFP, at han håber, at observatørerne snart bliver løsladt.

Men det klinger hult, når den russiske præsident giver udtryk for bekymring over de kidnappede observatører, der kommer fra Tyskland, Danmark, Tjekkiet og Polen.

Putin kan nemlig få observatørerne frigivet, hvis han ønsker det, vurderer seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Peter Munk Jensen.

- Putin kan give budskabet videre til dem, der har kontakt til de pro-russiske separatister og sige ’så er det nu venner, nu skal observatørerne løslades', siger Peter Munk Jensen til Ekstra Bladet.

Se også: Tysk udenrigsminister: Ingen fremskridt i OSCE-gidselsag

Peter Munk Jensen peger på fire årsager til, at det er bekvemt for Vladimir Putin, at observatørerne stadig holdes fanget.

  • Lærestreg: Rusland kan med tilbageholdelsen af observatørerne give EU og ikke mindst Tyskland en lærestreg for deres indblanding i Ukraine-krisen.
  • Vrede: Tilbageholdelsen af observatørerne kan blive brugt til at demonstrere vrede over sanktionerne mod Rusland, der netop er blevet skærpet af EU.
  • Skuespil: Putin kan fortsætte skuespillet om, at Rusland ikke har indflydelse på de prorussiske separatister i Ukraine. Det er der ingen, der tror på, men det kan alligevel give Rusland friere hænder til at agere i konflikten.
  • Afskrækkelse: Den 25. maj afholdes der valg i Ukraine. I den forbindelse kan Rusland ønske at afskrække OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa) fra at udføre observatør-opgaver i landet.

OSCE-observatørerne blev fredag kidnappet af prorussiske separatister. De er nu tilbageholdt i Slavjansk i det østlige Ukraine, hvor de blev vist frem på farceagtigt pressemøde søndag.

Se også: Ekspert: Dansk soldat en brik i spillet om Putins milliarder

Den danske chefsergent John Christensen sagde til den fremmødte presse, at han havde det ’fint’, men det var uklart, hvorvidt han følte, at han kunne tale frit.

Ekstra Bladet ville gerne spørge forsvaret, om man har været i kontakt med chefsergent John Christensen, men forsvaret er fåmælt om situationen.

- Forsvaret ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere yderligere på sagen, oplyser presseofficer Henrik Mortensen fra Forsvarskommandoen.

1 af 2 (Foto: AP)
2 af 2 Den danske chefsergent og OSCE-observatør John Christensen (tv.) blev søndag vist frem på et pressemøde i Ukraine. Han har nu været holdt som fange af pro-russiske separatister i fem døgn. (Foto: AP)