Ekspert: Krænkende hvis kun tystys-manden straffes

Det vil være krænkende for retsfølelsen, hvis ikke også bagmændene bag Se og Hør-skandalen straffes

Bagmændene på ugebladet Se og Hør, der har betalt en it-ekspert for at overvåge kendte og kongeliges konti, skal have en ordentlig afklapsning. Ellers må loven laves om.

Det siger Knut Gotfredsen, formand for Transparencey International, Danmark, der holder øje med korruption.

Han frygter, at det kun er it-manden, der bliver straffet.

- Det vil virkelig være krænkende for retsfølelsen, hvis det viser sig, at man muligvis kan straffe it-manden, men ikke de personer, der har betalt ham. Sker det, må politikerne tage regelsættet op til vurdering, siger Knut Gotfredsen.

Han mener, at politikerne er lidt for naive.

- Man er meget hurtig, hvis man går rundt på Kongens Nytorv med en kniv, til at lave et lovforslag, der forbyder knive og straffer knivbæreren. Men omkring datasikkerhed er man for langsom, mener ham.

Der er klare regler i straffeloven for, hvordan man straffer folk, der bestikker embedsmænd, eller embedsmænd der modtager bestikkelse. Men det er mere diffust, når der er tale om bestikkelse i den private sektor som i sagen fra Se og Hør.

- Det skal strammes op, og det er politikernes ansvar at få det gjort, siger Knut Gotfredsen.

Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, mener, at Datatilsynet skal have magt til at gennemføre egentlige kontrolbesøg, og der skal falde markant højere bøder, hvis der ikke er styr på tingene.

- Danskerne er jo med god grund blevet hamrende nervøse over, hvad der sker med deres personlige oplysninger efter denne her sag. Så der skal handles på det nu og ikke bare henvises til undersøgelser og redegørelser og syltekrukker, siger han.

En 45-årige mand er sigtet for at have videregivet oplysninger om de kendtes brug af kreditkort til Se og Hør.

Også medarbejdere i Københavns Lufthavn og Rigshospitalet var angiveligt hyret af Se og Hør til at tippe fortrolige oplysninger om kendte patienter.

- Skandalen har åbnet danskernes øjne for, at der også er rådne æbler i kurven her og ikke kun i udlandet, siger Knut Gotfredsen.