Tabte handske: Dræbt af toget

79-årig kvinde var ikke opmærksom på toget, fordi hun var ved at samle en tabt handske op fra sporet

Toget, et RegioSprinter, kørte med 60 km/t, da lokoføreren opdagede den 79-årige kvinde på sporet. Hun stod og bukkede sig for at samle noget op. (Foto: Havarikommissionen)
Toget, et RegioSprinter, kørte med 60 km/t, da lokoføreren opdagede den 79-årige kvinde på sporet. Hun stod og bukkede sig for at samle noget op. (Foto: Havarikommissionen)

Otte steder på Nærumbanen nord for København kan gående og cyklister krydse jernbanesporet, og en 79-årig kvinde blev dræbt den 29. april klokken 15.18 i overgang 15 mellem Ørholm og Brede stationer.

Hun stod på sporet og var ved at samle noget op - hun havde ifølge politiet tabt sin ene handske - da toget kom kørende med 60 km/t.

Mellem Ørholm og Brede drejer sporet 90 grader og lokomotivføreren opdagede kvinden, da toget kom rundt i kurven.

Hun stod og bukkede sig, og lokoføreren trykkede på hornet og farebremsede. Men kvinden nåede ikke væk fra sporet og påkørslen var uundgåelig, fremgår det af en rapport fra Havarikommissionen for jernbane, der blev offentliggjort tirsdag.

Da toget stoppede befandt togets bagerste aksel sig ved overgangen.

Havarikommissionen mener efter de indledende undersøgelser, at ulykken ikke kan føre til nogen anbefalinger af forebyggende karakter eller afdække forhold af betydning for jernbanesikkerheden. Så man har fravalgt at foretage yderligere undersøgelser af ulykken.

Skilte og barrierer
Lokalbanen mellem Nærum og Jægersborg er enkeltsporet med en strækningshastighed på 75 km/t. Strækningen er meget kurvet, og overgang 15, hvor kvinden blev dræbt, kan kun ses for lokomotivføreren cirka 105 meter i retning fra Brede og cirka 115 meter i retning mod Brede.

Men overgangen er forsynet med advarselsskilte og to træbarrierer, der er forskudt fra hinanden, så de fungerer som et sluseanlæg. Der er skilte med krydsmærker for enkeltsporet jernbaneoverkørsel med undertavlen 'Se efter tog' samt en færdselstavle, der også markerer 'jernbaneoverkørsel uden bomme' og en undertavle 'Se efter tog'.

Der er sat et metalhegn op i forlængelse af de to træbarrierer, men Havarikommissionen skriver, at hegnet ikke lukker af for passage udenom barriererne.

1 af 3 Overgangen er forsynet med skilte og træbarrierer. (Foto: Havarikommissionen)
2 af 3 Der er otte overgange på Nærum-banen, hvor fodgængere og cyklister kan passere sporet. (Foto: Havarikommissionen)
3 af 3 Toget, et RegioSprinter, kørte med 60 km/t, da lokoføreren opdagede den 79-årige kvinde på sporet. Hun stod og bukkede sig for at samle noget op. (Foto: Havarikommissionen)