Danmark sender ekspert til det oversvømmede Balkan

Balkan-lande, der er ramt af massive oversvømmelser, får nu hjælp fra Danmark og andre EU-lande

Massive oversvømmelser på Balkan har kostet mindst 44 mennesker livet, tusindvis af mennesker er blevet evakueret, og over hundredtusinder af husstande har stået uden strøm.

Nu begynder hjælpen at strømme ind fra omverdenen. Flere EU-lande stiller eksperter, pumpeudstyr, helikoptere og redningsbåde til rådighed for Bosnien og Serbien, der bejler til EU-medlemskab.

Danmark bidrager også med at sende en ekspert til Bosnien, fortæller Jan G. Olsen, sektionschef og projektkoordinator hos Beredskabsstyrelsen.

- Han bliver sendt af sted i aften sammen med et EU-hold og et Undac-hold (FN's Katastrofe-udrykningsenhed, red.). Så det er et kombineret EU- og FN-hold, siger Jan G. Olsen og fortsætter:

- Holdet starter i hovedstaden. Det allerførste, de gør, er at få skabt kontakt til lokale beredskabsmyndigheder.

- Sammen med dem skal de skabe sig et overblik over skadernes omfang og finde ud af, hvad det reelle behov for hjælp er. De skal så sammen med EU-holdet koordinere den indsats, der er fra FN og EU.

Ud over en ekspert er Danmark blevet bedt om at stille pumpemateriale til rådighed. Det har Beredskabsstyrelsen ikke budget til, og den har derfor ansøgt Forsvarsministeriet om penge.

- Vi ansøgte om det i fredags, og jeg vil tro, at vi får et svar i løbet af dagen. Fra det øjeblik vi har svaret, kan vi være dernede inden for 48 timer, siger sektionschefen.

Situationen ser ikke ud til at lysne lige foreløbig på Balkan. Selv om regnen mange steder er holdt op, stiger vandstanden stadig i floderne i Serbiens hovedstad, Beograd, og i vest mod den bosniske grænse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Til gengæld har vandstanden natten til søndag trukket sig tilbage i den værst ramte serbiske by, Obrenovac.

Det er også de værste oversvømmelser i mere end 100 år, der i øjeblikket hærger på Balkan.

I alt har 14 EU-medlemslande budt ind med hjælp til Serbien og Bosnien. Men det er ikke kun EU, der er klar til at hjælpe. Søndag sendte Rusland to russiske fly med mad, generatorer og redningsbåde til Balkan.