Mistænkt i Hedegaard-sag er klar til udlevering

Dansk politi har endnu ikke haft mulighed for at afhøre den mand, der er anholdt for skud mod islamkritikeren

Den 26-årige mand, der sidder varetægtsfængslet i Tyrkiet mistænkt for attentatforsøg på Lars Hedegaard, vil gerne udleveres til Danmarks. (Foto: Joachim Adrian)
Den 26-årige mand, der sidder varetægtsfængslet i Tyrkiet mistænkt for attentatforsøg på Lars Hedegaard, vil gerne udleveres til Danmarks. (Foto: Joachim Adrian)

Den 26-årige mand, der sidder varetægtsfængslet i Tyrkiet mistænkt for attentatforsøg på Lars Hedegaard, vil gerne udleveres til Danmarks, siger hans danske forsvarer til tv2.dk.

Manden, der har libanesisk baggrund, har siddet varetægtsfængslet i Tyrkiet siden 25. april, hvor han blev anholdt i en lufthavn i Istanbul.

Se også: Hedegaard-attentat: Anholdt havde tråde til terrordømt

Ifølge politiet forlod han Danmark samme dag, som attentatforsøget fandt sted, og han har siden opholdt sig i blandt andet Syrien.

- Jeg modtog en fax fra ham, om at han erkendte, hvem han var, og at han gerne ville udleveres. Jeg har endnu ikke haft mulighed for at tale med ham.

- Som varetægtsfængslet i Tyrkiet har man kun tilladelse til et besøg hvert halve år, hvis man har en udenlandsk advokat, fortæller forsvarsadvokat Thorkild Høyer til tv2.dk.

Se også: Ven om anholdt for Hedegaard-attentat: Det er ikke ham

Dansk politi har endnu ikke haft mulighed for at afhøre manden, der har haft besøg af den danske konsul. Det har heller ikke modtaget dna fra manden. Det er ellers vigtigt for at se, om det matcher de spor, man har i sagen.

Den 26-årige blev anholdt med et falsk pas, og Københavns Politi frygter derfor, at sagen kan trække ud, fordi de tyrkiske myndigheder måske vil retsforfølge ham for det, skriver tv2.dk. Det, tror forsvareren dog ikke, bliver tilfældet.

Se også: Politiet truer medier i Hedegaard-sagen

- Det burde bare give en bøde. Jeg tror, det trækker ud på grund af en masse formaliter i det tyrkiske system, selv om min klient altså ikke nægter udlevering, fortæller Thorkild Høyer.

Han har ikke talt med den fængslede om, hvordan han stiller sig i forhold til de danske anklager.

Attentatforsøget fandt sted 5. februar 2013, hvor en mand forklædt som postbud dukkede op på islamkritiker og debattør Lars Hedegaards adresse på Frederiksberg og skød mod hans hoved uden at ramme.

Se også: Medie: Anholdt i Hedegaard-sag er uddannet i Danmark