Dansk politiagent forhandlede narko for 43 mio.

Dansk og amerikansk politi har i tæt samarbejde tiltalt tre formodede narkohandlere

Det er retten i Aarhus, der skal behandle sagen mod de tre formodede narkohandlere. (Foto: Ole Frederiksen)
Det er retten i Aarhus, der skal behandle sagen mod de tre formodede narkohandlere. (Foto: Ole Frederiksen)

En specialtrænet dansk politiagent har i samarbejde med tre udenlandske agenter fældet tre formodede narkohandlere. Det oplyser Østjyllands Politi.

De tiltalte er den 46-årige PA fra Colombia, den 30-årige tysker MS samt den 34-årige dansker AR, som kommer fra Møn.

De blev anholdt den 5. december sidste år og har siddet varetægtsfængslet siden. To blev anholdt i Aarhus, mens den tredje blev anholdt i København.

De anholdte er tiltalt for forsøg på indsmugling og distribution af 200 kg kokain, da to af de tiltalte, PA og MS, ifølge anklagemyndigheden i tiden op til den 5. december 2013 forhandlede med og indgik aftale med en leverandør, der skulle levere 200 kg kokain i Danmark til en aftalt pris af 29.000 euro pr. kg.

Danskeren er tiltalt for medvirken i handlen og for at have aftalt at aftage en del af partiet til videresalg i Danmark.

- Der er altså tale om en handel til i alt ca. 43,5 mio. kr. Værdien af stoffet ville dog have været betydeligt højere på gadeplan, siger politiinspektør i Østjyllands Politi, Ole Madsen.

Efterforskningen begyndte i starten af 2013, da politiet modtog informationer om, at personer ville indsmugle narkotika ind i Danmark.

- Vi iværksatte herefter en efterforskning mod de tre personer, oplyser politiinspektøren.

Sagen kaldes af politiet for 'Operation Orion' og er et resultat af et tæt samarbejde mellem det amerikanske narkopoliti, DEA (DEA - Drug Enforcement Administration), Østjyllands Politi og Politiets Efterretningstjenestes afdeling for særlige operationer.

I forbindelse med efterforskningen har politiet brugt tre politiagenter fra henholdsvis Danmark, et andet europæisk land samt USA.

En fjerde person er civil agent hos DEA.

- Det er en meget særlig opgave at være agent i denne type sager, og vi bruger derfor kun særligt uddannede politibetjente, som arbejder i tæt styring fra os og anklagemyndigheden, fortæller Ole Madsen til Ekstra Bladet.

Agenternes opgave var at samle beviser mod personkredsen ved at fingere en handel med kokain fra Sydamerika til Danmark.

'Handlen' blev sat op under en række møder i København, Aarhus og USA, som ud over agenternes deltagelse også blev aflyttet af politiet.

- Vi har arbejdet rigtig tæt sammen med DEA, siger Ole Madsen.

Indsættelsen af agenter her i landet skete efter dommerkendelser afsagt af Retten i Aarhus, og de udenlandske agenter har under efterforskningen i Danmark handlet under kontrol af danske politifolk.

Efterforskningen er varetaget af Østjyllands Politis afdeling for organiseret kriminalitet, da den anholdte dansker har en forbindelse til Østjylland.

- Vi har sagen, da han har forbindelse til Østjylland, men det er ikke fordi, at narkotikaen kun skulle afsættes i Østjylland, siger politiinspektøren, som ikke ønsker at uddybe danskerens rolle yderligere.

Sagen skal behandles ved Retten i Aarhus, der har afsat 10 dage til hovedforhandlingen – første dag den 9. september 2014.

Under hovedforhandlingen vil anklagemyndigheden blandt andet føre tre af agenterne som vidner. Det er anklagemyndighedens forventning, at et af vidnerne skal afhøres via en videolink fra USA.

De tre tiltalte mænd nægter sig skyldige. De skal forblive varetægtsfængslet, indtil dommen er afsagt, har en dommer i Aarhus afgjort fredag, oplyser retten.