Facebook tillader video med børnemishandling - og forsvarer det

En dansk borger har set en frygtelig video med en kvinde, der mishandler et barn på Facebook. Facebook forsvarer, at man må bringe det

Scener fra videoen: Først tæver kvinden det lille barn gentagne gange med en pude, og senere sparker hun sågar.
Scener fra videoen: Først tæver kvinden det lille barn gentagne gange med en pude, og senere sparker hun sågar.

Ifølge den sociale medie-gigant Facebook er det ok at uploade en video med en kvinde, der slår og mishandler et barn.

Det er faldet flere af Ekstra Bladets læsere for brystet, og den ene af læserne retter nu en hård kritik mod Facebook i en mail til Ekstra Bladet, efter hun har set den gruopvækkende video.

Videoen viser en malaysisk kvinde, der slår et lille barn, som ligger på en seng - gentagne gange og hårdt - med en pude og med hånden.

I videoen, der er flere år gammel - men som nu har fået nyt liv på Facebook - niver hun barnet og slår det med en genstand, der ligner en mobiltelefon, mens barnet ligger og skriger og græder.

Et barn ser på
Der står også et andet barn i video-optagelsen og ser på, mens hun slår. Ifølge CNN er kvinden, som er fra Malaysia for længst blevet anholdt, og barnet er blevet fjernet.

Men videoen ligger der stadig og er delt 555.142 gange på Facebook, og det er blandt andet en Jebeh Kawah fra Philadelphia i Pennsylvania, der igen har opfordret til at dele videoen siden 26. april.

Det har fået flere vrede læsere til at skrive til Ekstra Bladet. Vi, som medie, ønsker ikke at offentliggøre videoen, som vi har set.

Men vi har fået følgende mail fra en læser, der har kontaktet Facebook i håb om at få fjernet videoen.

- Jeg skriver til jer i desperation. Jeg er i dag blevet bekendt med en video, der dukker op på Facebook. Videoen viser en mor, der yder vold mod et meget lille barn som skriger og græder. Jeg har anmeldt videoen til Facebook, men har modtaget besked om at, man ikke vil fjerne med begrundelsen:

'Denne deling er ikke blevet fjernet'

'Overtræder ikke regler'
'Tak, fordi du tager dig tid til at anmelde noget du mener måske overtræder vores fællesskabsregler. Anmeldelser som din er vigtige for at gøre Facebook til et sikkert og behageligt sted at være. Vi har gennemgået den deling, du har anmeldt for at indeholde grafisk vold, og vurderet, at den ikke overtræder vores fællesskabsregler.'

Ekstra Bladets læser er meget oprørt over svaret fra Facebook, og kommer med følgende betragtning:

'Jeg er i chok over, at man tillader dette på Facebook. Når nøgenfotos gør, at Facebookprofiler lukkes. Endda for mindre. Håber det kunne være en sag I kunne finde interessant. For magen til dobbelt moral skal man da lede længe efter.'

Ekstra Bladet har talt med læseren, der ønsker at være anonym.

- Hvis nogen deler den her video, og jeg sidder ved min computer, så starter den automatisk. Så jeg har ikke mulighed for at undgå at se den eller undgå at høre den, hvis jeg har lyd på min computer. Jeg ved, at vi er flere, der har anmeldt den til Facebook, og alle har fået samme besked, siger læseren.

Svenske Frida Løwengren, der arbejder for Facebooks pr-bureau i Norden, har følgende kommentar til problematikken omkring videoen.

Brystvorte er ikke okay
- Det er sådan på Facebook, at man ikke på nogen måde må opmuntre til vold. Men man må derimod gerne fordømme vold. Så Facebook tager lidt hensyn til i hvilken kontekst den deles.

Hvordan kan I vide, at folk ikke bliver 'inspireret' til at udøve vold, mod for eksempel et barn, når de ser sådan en video?

- Det afspejler virkeligheden, hvis man udgiver en video, der fordømmer vold, og siger, at det her er forfærdeligt. Det er det samme som hvis man ser forfærdelige videoer fra krigszoner med folk, der bliver dræbt og henrettet.

- Hvis du vil vise, hvordan verden 'ser ud', så har du mulighed for at gøre det på Facebook.

Hvorfor kan man så ikke bringe et billede af en brystvorte eller en nøgen person på Facebook. Det er jo også den 'virkelige verden'?

- Der er ingen tvivl om, generelt set, at vold er mere stødende at se på end nøgenhed. Som du ved, er Facebook en global platform, der efterstræber at gøre verden mere åben og sammenhængende, med 1,2 milliarder brugere for nuværende, så vores indholdspolitik er nødt til at være balanceret ud fra det perspektiv.

- Hvis vi fjerner den nuværende grænse for nøgenfotos, så ville Facebook imødese juridiske restriktioner på platformen over hele verden, og det ville reducere folks mulighed for at blive forbundet og dele ting.

- Men det er jo også en måde at beskytte folk på, specielt børn.

Forbudt for børn
- Ja, men børn er jo også i stand til at se en video med et barn, der bliver mishandlet? (Ekstra Bladet modtog volds-videoen via et link til Facebook. red.)

- Hvis børn klikker på et link, så kan de muligvis se videoen. Men hvis barnet ser videoen, så har nogle af barnets venner ønsket at dele det, klikket 'synes godt om det' på Facebook, kommenteret på det eller på anden måde interageret.

- Så på en måde siger nogle af vennerne måske: Det her er relevant for mig, og så er det relevant for dig.

Så Facebook mener, at det er ok for en syv-årig eller en ti-årig at se sådan en video?

- Det er ikke lovligt at have en Facebook-profil for børn under tretten år. Siden vil blive fjernet. Det vil blive rapporteret til Facebook, siger Frida Løwengren.