19-årig frikendt for falsk voldtægts-anmeldelse

Byretten i Holbæk har frikendt 19-årig kvinde for anklager om falsk anmeldelse af voldtægt

Den 19-årige har forklaret, at hun blev grebet af mændene, da hun forlod værtshuset Høvlen i Kalundborg. (Foto: Ekstra Bladet)
Den 19-årige har forklaret, at hun blev grebet af mændene, da hun forlod værtshuset Høvlen i Kalundborg. (Foto: Ekstra Bladet)

RETTEN I HOLBÆK (Ekstra Bladet): Anklagemyndigheden har ikke ført tilstrækkeligt bevis for, at en 19-årig kvinde bevidst anmeldte en voldtægt, som ikke havde fundet sted.

Sådan har begrundelsen netop lydt i byretten i Holbæk, hvor en 19-årig kvinde er blevet frifundet for at have indgivet falsk voldtægtsanmeldelse til politiet.

Retten fandt ikke, at det var bevist fra anklagemyndighedens side, at kvinden ikke var blevet voldtaget, og desuden mente retten ikke, at den 19-årige bevidst havde givet falsk anmeldelse, idet hun ifølge retten ikke anmeldte overgrebet som voldtægt, men derimod som en mulig voldtægt.

Anklagemyndigheden, repræsenteret ved senioranklager Anja Liin, var ellers overbevist om, at kvinden havde anmeldt en voldtægt, som aldrig havde fundet sted, og at hun fuldt bevidst havde beskrevet overgrebet som voldtægt.

Se også: Anklager kræver kæmpeerstatning for falsk anmeldelse

Kvindens forsvarer, Nina Nielsen, har dog fastholdt, at den 19-årige ikke vidste, hvad der var sket, da hun kom til sig selv med blusen trukket op og bukserne trukket ned, så derfor havde hun også gået til politiet med en anmeldelse om en mulig voldtægt.

Det har retten altså givet hende ret i, og kvinden er derfor frifundet af byretten. Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at beslutte, om sagen skal ankes til Østre Landsret.

Overgrebet på den 19-årige kvinde fandt sted 13. juli sidste år, efter hun havde været på værtshuset Høvlen i Kalundborg. Her havde de mødtes med venindens ekskæreste og to andre yngre mænd, som de brugte aftenen med.

Se også: Tiltalt for falsk anmeldelse: 19-årig fastholder overgreb

På vej hjem kom de to veninder dog op at skændes, og det er efter den episode, den 19-årige angiveligt blev overfaldet. Her blev hun grebet bag fra af en mand, der sagde hun var anholdt, hvorefter hun blev ført ind i en gyde, hvor der var fire-fem andre mænd. Kvinden selv kan intet huske, udover at en af mændene sagde ’Hvem vil op i kællingen først?’.

Hun ringede efterfølgende til sin mor, hvorefter en af moderens venner kontaktede politiet, som opfordrede den 19-årige til selv at komme på politistationen.

Politiet har efterfølgende efterforsket sagen, men de mente altså, at der ikke var tilstrækkelig grundlag for at tro på, at kvinden var blevet voldtaget, og hun blev derfor sigtet og siden tiltalt for falsk anmeldelse. En sigtelse hun nu er frifundet for, da retten ikke mente, hun selv bevidst havde indgivet falsk anmeldelse.

Se også: Tiltalt for falsk gruppevoldtægt: Far tror på sin 19-årige datter

Efter afgørelsen var den 19-åriges forsvarer, Nina Nielsen, meget glad for dommen.

- Jeg er meget tilfreds med dommen, som jeg selvfølgelig mener, var den rigtige, siger hun til Ekstra Bladet.

- Jeg er glad for, at vi nu har rettens ord for, at hun er gået til politiet uden at ville anmelde noget, men simpelthen fordi hun ville have hjælp med, hvad hun skulle stille op efter den oplevelse, hun havde været udsat for, siger Nina Nielsen.

Sagens anklager, Anja Liin, ønskede efter frifindelsen ikke at kommentere på sagens udfald direkte. Hun skal nu tage stilling til, om sagen skal ankes.

- Jeg skal læse præmisserne for frifindelsen igennem, og så skal jeg overveje, om den skal ankes, lød det kortfattet fra Anja Liin til Ekstra Bladet.

På grund af frifindelsen skal staten betale sagens omkostninger, med mindre landsretten altså ændrer afgørelsen efter en eventuel anke.