Uberettiget fængslet kan få erstatning

Uvist hvor stor erstatningen til offer for fynsk løgnagtig 'helt' bliver

Joe Christensen sendte en mand i fængsel for et røveri, han ikke havde begået. (Foto: Katrine Becher Damkjær)
Joe Christensen sendte en mand i fængsel for et røveri, han ikke havde begået. (Foto: Katrine Becher Damkjær)

En mand først i 40'erne fra Fyn står til en klækkelig erstatning, efter at han har været uberettiget fængselt for et røveri, han ikke har begået.

Det står klart, efter at Fyns Politi fredag oplyste, at den 35-årige Joe Christensen fra Skårup på Fyn har erkendt, at han har afgivet flere falske anmeldelser og forklaringer i retten.

I en af sagerne blev manden i 40'erne dømt for et røveri, han ikke begik.

Sagen stammer tilbage fra 2004, hvor Joe Christensen den 5. oktober anmeldte et røveri mod ham selv. Den anmeldelse har han erkendt var falsk.

Læs også:

Se også: Uskyldigt dømt i 2004: - Jeg skyder dig

Han udpegede en gerningsmand, og sagen kom den 19. november 2004 i byretten, hvor en dengang 33-årig mand blev dømt for røveriet.

Sagen blev 10. februar 2005 prøvet i Landsretten, der også fandt den 33-årige mand skyldig, og idømte ham halvandet års fængsel - blandt andet for dette røveri.

Manden blev ud over 'det falske røveri også dømt for fire andre - mindre - forhold, der tilsammen udløste 1,5 års fængsel.

Læs også:

Se også: Fynbo sendte uskyldig mand i fængsel

Det er derfor ikke muligt på nuværende tidspunkt at sige præcis, hvor stor en erstatning manden står til at modtage for uberettiget fængsling.

- Når sagen om de falske forklaringer er afgjort skal vi gå systematisk til værks og regne ud, hvor stor en del tid af den manden afsonede, der hidrører fra 'det falske røveri'. Det er for tidligt at opgøre det, siger chefanklager ved Fyns Politi, Jan Stick, til ekstrabladet.dk.

Taksten for uberettiget fængsling er 6.100 kroner for det første døgn og 750 kroner for hvert af de følgende døgn.

Har manden eksempelvis afsonet 100 døgns uberettiget fængsel, udløser det en erstatning på 81.100 kroner.

- Der kan blive tale om en 'ikke ubetydelig' erstatning, men alt er jo relativt. Hvis man vurderer, at man ikke når højt nok op rent takstmæssigt, så kan der også blive mulighed for at udbetale manden erstatning for tort, siger Jan Stick, der tilføjer, at erstatningskravet vil blive sendt videre til Joe Christensen, såfremt han bliver dømt for at have sendt den uskyldige mand uberettiget i fængsel.

- Der er noget der tyder på, at en mand er blevet dømt på et forkert grundlag for cirka 10 år siden. Derfor vil anklagemyndigheden tage skridt til at få rettet op på den gamle sag. Det vil ske samtidig med en vurdering af sigtelserne mod den 35-årige mand. Hvis man er dømt som følge af falske forklaringer, så skal man naturligvis renses. Der kan desuden også blive tale om en erstatning, siger chefanklager hos Fyns Politi Jan Stick.

Den 35-årige mand har over for politiet erkendt sig skyldig i sigtelserne i sagerne. Sagen vil nu blive overdraget til anklagemyndigheden til vurdering af tiltalespørgsmålet.

Kender du manden, som blev dømt på den falske anmeldelse? Så tip os på mail eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere