EBH-sagen: Så falder dommen

To bankdirektører og tre af deres ledende medabejdere skal i fængsel for aktiekursmanipulation, hvis det står til anklagemyndigheden.

Disse småaktionærer har fulgt det retlige opgør med kursmanipulation med særlig interesse. De tabte deres penge, da EBH Bank krakkede. (Foto: Rene Schütze).
Disse småaktionærer har fulgt det retlige opgør med kursmanipulation med særlig interesse. De tabte deres penge, da EBH Bank krakkede. (Foto: Rene Schütze).

Direktørerne i EBH Bank og i Sparekassen Himmerland foruden tre af deres ledende medarbejdere skal i fængsel, hvis det står til Bagmandspolitiet. I dag kl 13 falder dommen.

De har gennem adskilllige uger været igennem en større sag ved Retten i Hjørring for aktiekursmanipulation af særlig grov karakter. De er anklaget for at opkøbe aktier hos hinanden til aftalte og kunstigt forhøjede kurser. For i alt 8,7 millioner kroner.

Som hovedanklagede sidder 56-årige Finn Strier Poulsen, tidligere direktør fra den nu krakkede EBH Bank og hans fire år ældre kollega fra Sparekassen Himmerland, Svend Jørgensen.

Anklageren har krævet de to direktører idømt mellem 14 og 18 måneders fængsel, mens der kræves mellem otte og 14 måneders fængsel til de tre ledende medarbejdere. Alle fem nægter sig skyldige.

Desuden kræves Sparekassen Himmerland idømt en bøde på 5-10 millioner kroner.

Kæmpe skandale
Eksperter har vurderet, at sagen om EBH Bank er af et omfang, der gør den til en af de hidtil største bankskandaler. Sagen er kompleks og afvikles over flere omgange. Den aktuelle retssag om kursmanipulation er kun en lille del af hele sagen.

Bagmandspolitiet mener, at ledelserne i EBH Bank og Sparekassen Himmerland forsøgte at redde finanskrisens storm af ved at opkøbe aktier hos hinanden. Dermed har de efter Bagmandspolitiets opfattelse manipuleret kurserne.

Bagmandspolitiet har rejst sagen efter en anmeldelse fra Finanstilsynet, der ikke fandt de to bankers gensidige opkøb i overensstemmelse med reglerne.

Båndede telefonsamtaler
I løbet af retssagen har en række båndede samtaler mellem de to pengeinstitutters været afspillet. I en af optagelserne hører man eksempelvis en af medarbejderne tale om at ’at sætte hånd under kursen.’

Det er en af de dokumenterede ordvekslinger, som ifølge Bagmandspolitiet og anklageren peger på, at de to banker indbyrdes aftalte, hvordan handlerne skulle foregå for at holde kurserne på et bestemt niveau og dermed give omverdenen et falskt og attraktivt billede af bankernes finansielle muskelstyrke.

Småaktionærer led tab
Sagen er blevet fulgt af mange af småaktionærerne fra EBH bank. De mistede store beløb, da banken krakkede efter at have spredt sig med tvivlsomme investeringer langt uden fra den lokale base i Fjerritslev.

Læs også:

Se også: EBH-aktionær: Forargeligt og umoralsk

Det var blandt andet andet nogle af disse småaktionærer, som et produktionsselskab kørte i stilling foran retten i forbindelse med optagelserne til en DR-dokumentar om EBH Bank, og som rejste en voldsom debat om konstrueret journalistik.

Læs også:
Se også: DR strammer op efter demo-sag DR strammer op efter demo-sag
Se også: Vrede aktionærer på plads i retten Vrede aktionærer på plads i retten

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere