Sådan smuglede nazityvene kulturarven ud fra Rigsarkivet

Nazityve tiltalt for at stjæle dansk kulturarv for op mod tre millioner kroner - og for at stjæle fra dronningens arkiver

Mange har gisnet om, hvordan det kunne lade sig gøre gang på gang at smugle det ene værdifulde dokument ud af Rigsarkivets arkiver efter det andet. Faktum er dog, at det igennem adskillige år - fire for at være mere præcis - heller ikke har været helt uden snilde og omtanke, at de to mænd, som i dag sidder varetægtsfængslet og tiltalt for det omfattende nazityveri, lidt efter lidt har stjålet og smuglet bidder af vores fælles historie ud fra deres rette ophavssted.

Læs også: Politiet overvejer frit lejde for nazityve

Blok blev udhulet
Af anklageskriftet fremgår det nemlig, at den 46-årige og 53-årige, under dække af at være en slags forskere, der skulle studere materialet, smuglede arkivalerne ud fra både Landsarkiv og Rigsarkiv ved at gemme den uerstattelige kulturarv i en medbragt blok. Men blokken var udhulet således, at de forskellige effekter, som blev revet ud af det særbestilte materiale, kunne skjules i hulrummet under de uskyldige hvide ark.

I alt 1.062 arkivalier blev gang på gang smuglet forbi bibliotikarer og rigsarkivarer og menes at have en værdi på intet mindre end 1,5 til 3 millioner kroner. Det er dokumenter og materiale om danskere, der har ført tysk krigstjeneste under 2. Verdenskrig, som har haft de to kammeraters interesse, og dokumenterne er enten blevet opbevaret på deres private bopæle eller videresolgt.

Læs også: Anholdte fremstillet for nazi-tyveri

Stjal fra dronningens arkiv
Begge mænd står tiltalt for tyveriet i fællesskab, mens den 53-årige samtidig står tiltalt for at have stjålet yderligere arkivalier fra sin arbejdsplads. Her var omkring 60-70 kilo forskellige arkivalier fra Ordenskapitlet på Amalienborg nemlig sendt til destruktion. Men i stedet for at destruere materialet, så den 53-årige sit snit til at stjæle det. Efterfølgende vurderer politiet, at han har solgt dele af effekterne videre til forskellige samlere.

- Vi sender måske materiale til makulering hvert 10. eller 20. år. Jeg har ikke selv set det materiale, der er tale om, men jeg kan i hvert fald sige, at der ikke er tale om unikt materiale. Der er formentligt tale om dokumenter omhandlende bæretilladelser til forskellige ordner, kopier af diplomer eller dokumenter, hvor folk er blevet benådet med en dekoration. Hvad der kan være af interesse for folk at købe, har jeg ikke noget bud på, men folk har jo alle forskellige interesser og hobbies, lyder det fra kontorchef ved dronningens Kabinetsekretariat Bjarne Grønfeldt til ekstrabladet.dk.

Den endelige værdi fra de 60-70 kilo arkivalier, som den 53-årige menes at have stjålet fra sin arbejdsplads, er endnu ikke gjort op.

Læs også: Nazi-tyv har tilknytning til HA

Havde våbenlager på loftet
Ikke kun har de to kammerater, som i både historie- og vennekredse er kendt som særdeles interesserede i 2. Verdenskrig, opbevaret de stjålne materialer på den 53-åriges bopæl på Nørrebro. Men hver især har de også begge holdt sig et mindre våbenlager. De er derfor også tiltalt for - i et kælderrum og et loftsrum - at have opbevaret både panserværnsraketter, håndgranater og mortergranater - både af virksom og ikke virksom karakter.

Begge mænd, der blev varetægtsfængslet i oktober, har hidtil nægtet sig skyldige i anklagerne.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere