Bandekonflikten: Bruger 13-årige børn som håndlangere

I den verserende bandekonflikt i Køge bliver drenge i alderen 13-14 år brugt som håndlangere for bander

Billede fra dagens store politiaktion i Køge, hvor politiet i den forbindelse fortæller, at 13-14-årige børn er en del af bandemiljøet. (Foto: Per Rasmussen)
Billede fra dagens store politiaktion i Køge, hvor politiet i den forbindelse fortæller, at 13-14-årige børn er en del af bandemiljøet. (Foto: Per Rasmussen)

Mindreårige drenge bruges flittigt af kriminelle i den aktuelle bandekonflikt, der er i Køge-området.

- Vi ser unge på 13 -14 år, som tilhører det her bandemiljø i Køge, siger Martin Hockerup Rolsted til ekstrabladet.dk. Han er leder af specialpatruljen i Køge Lokalpoliti, som har stort fokus på de unge.

Ofte sker de unges introduktion til bandemiljøet via familien.

- Det er helt klart en tendens, at de små drenge på 13-14 år bliver involveret i miljøet igennem deres storebrødre, siger Kaj Damgaard, der er leder af Køge Lokalpoliti.

Børnene står på gaden sent om aftenen og holder sig i større grupper.

- De hænger ud og siger, at det er deres territorium, og her skal de andre ikke komme. Derudover handler de måske også lidt hash, siger Kaj Damgaard.

Læs også:

Se også: Bandekonflikten: Visitationszonen i Køge forlænges

Samtidig har de 13-14-årige også helt konkrete opgaver for de ældre.

- Deres opgaver kan blandt andet gå ud på at stå vagt, men især også at tage skylden for de ældre, da de er under 15 år, siger Martin Hockerup Rolsted.

Tager skylden for de ældre
- Hvis politiet finder en ulovlig genstand, så siger de, at det er deres. De ved godt, at de er under aldersgrænsen og derfor ikke kan straffes. Det er nok den mest bekymrende adfærd, siger han.

Han kan fortælle om en episode fra for nylig, hvor en 14-årig tog skylden for at have haft en pistol efter skyderi.

- Vi har haft en sag om noget skyderi, hvor der blev smidt en pistol ud af en bil. En 14-årig tilstår så, at det var ham, men det virker jo meget mærkeligt, når han sidder sammen med flere andre mænd med bandetilknytning i bilen. Det tror vi ikke på, siger Martin Hockerup Rolsted.

Nogen gange er de unge dog også dem med fingeren på aftrækkeren.

I forbindelse med den store politiaktion i dag, blev en 15-årig eksempelvis anholdt for skyderi mod en tatovørshop tidligere på måneden.

Læs også:

Se også: Leder efter våben i buske og på legepladser

Læs også:

Se også: Bandeaktion: 15-årig anholdt for tatovørskyderi i Køge

Og de unges involvering i bandekonflikten er et stort problem, mener Martin Hockerup Rolsted..

- Jeg synes, at det er et problem, som man skal tage alvorligt, men samtidig synes jeg også, at politi og myndigheder er godt med.

Politiet afholder bekymringssamtaler med de unge og kommunen, og det har stor effekt.

- Vi har et langt bedre overbik over de unge nu end tidligere, og det har vores bekymringssamtaler betydet meget for, siger han.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere