Skyderi i Schweiz: Sjældent set trods rekordmange våben

Schweiz ligger på tredjepladsen over lande med allerflest skydevåben. Alligevel forekommer skyderier sjældent

Onsdagens voldsomme skudepisode på en træfabrik er en sjældenhed i Schweiz, men faktisk ligger landet på en tredjeplads over lande, hvor der florerer allerflest skydevåben per indbygger.

Kun to lande i verden overgår således Schweiz. Det er USA på førstepladsen og Yemen som nummer to.

Dan Nielsen var ambassadør i Schweiz fra 2003-2005, og han mener, man skal tage et kig tilbage i historien for at forstå det særdeles høje antal skydevåben i de schweiziske hjem.

- Det er absurd nok, fordi Schweiz er et neutralt land, siger han og fortsætter:

- Schweiz er uafhængigt af alliancer, og derfor har de altid skullet forsvare sig selv. Derfor har våben været udbredt i befolkningen, så længe jeg kan huske og læse mig til.

Læs også:

Politiet melder om flere dræbte i en skudveksling på en fabrik i Schweiz. (Foto: AP Photo/Keystone, Urs Flueeler) 112 - 27. feb. 2013 - kl. 12:02 Skuddrama i Schweiz: Gerningsmanden blandt de døde

En anden forklaring på den schweiziske tradition for skydevåben i privaten er, at alle raske schweiziske mænd i alderen 18-34 år er forpligtet til at gøre militærtjeneste.

De får i den forbindelse rifler eller pistoler, som de forventes at opbevare hjemme. Indtil for nylig beholdt de fleste tidligere soldater deres våben, også efter de har aftjent værnepligten.

Mindst tre personer - herunder gerningsmanden - er dræbt efter onsdagens skyderi, mens syv er sårede.

I sidste måned dræbte en bevæbnet mand tre kvinder og sårede to mænd i den schweiziske landsby Daillon, hvilket udløste en ny debat om den omstridte våbenlov i landet.

Men Dan Nielsen understreger alligevel, at det absolut hører til sjældenhederne, at skudepisoder hærger landet.

- Det er meget sjældent, at det sker. Jeg ville nok være mere nervøs for at gå rundt på gaden i Brønshøj end i Schweiz, siger han.

Der er ikke noget officielt register for skydevåben i landet, men flere skøn tyder ifølge Reuters på, at mindst hver tredje af Schweiz’ otte millioner indbyggere ejer et skydevåben.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere