Bandekonflikt har tråde i gammelt drab

Gammelt drab årsag til stadig hævntørst blandt bandegrupperingerne i hovedstadsområdet

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

På bare tre dage har kuglerne regnet i de københavnske gader. Siden mandag har den ene skudepisode afløst den anden. To er blevet ramt, mens den 27-årige sælger Zaid Kayssi her til middag måtte lade livet efter at være blevet skudt i brystet på Frederiksberg i aftes.

Politiet er endnu forsigtige med at knytte alle tre sager direkte til bandekonflikten, men meget tyder på - ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger fra kilder i miljøet - at der er tale om en opblusset konflikt mellem den nyslåede LTF (Loyal To Familia: en sammensætning af folk fra Nørrebro, Kokkedal og Skovlunde) og rivalerne fra HG (Høje Gladsaxe) og Værebro.

- Vi kan ikke med sikkerhed sige, at episoderne har forbindelse til bandekonflikten, men det er klart, at det er den mest oplagte teori, og det er det vi arbejder ud fra, lyder det fra chef for NEC (Politiets Nationale Efterforksningsenhed) Michael Ask til ekstrabladet.dk.

Hævntørst for to år gammelt drab
Han ønsker dog ikke at 'udpege', hvilke grupperinger der er tale om. Men ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger er de seneste tre dages skyderier, hvor der er blevet affyret mindst 25 skud, dog angiveligt en udløber af en flere år gammel konflikt, der i 2011 kulminerede i drabet på den 19-årige Zoubir Aoussar. Den 19-årige blev dræbt af skud i marts 2011, da han befandt sig i Blågårdsgade på Nørrebro.

Siden har hadet grupperingerne imellem vokset sig stadigt større - og med al tydelighed fået ben at gå på siden 2012 blev til 2013. Voldsspiralen blandt de kriminelle grupperinger i hovedstaden eskalerede nemlig allerede få dage inde i det nye år. Her blev den 19-årige Jonathan Taboryski dræbt i en kugleregn på Høje Gladsaxe Torv.

Noget tyder på, at drabet - hvor i alt tre personer med tilknytning til Værebrogruppen - blev beskudt, da de kom ud fra et pizzeria, skulle være en direkte bytter fra Zoubir Aoussar-drabet.

I kølvandet på januardrabet på Jonathan Taboryski fulgte en weekend med adskillige andre skudepisoder i hovedstadsområdet. Dagen efter førte det til skududveksling foran et indkøbscenter i Kokkedal. Dagen efter igen blev en ung mand skudt ned på åben gade i Hareskovby.

Under mandagens skudepisode i Skovlunde blev en 19-årig skudt i låret efter i alt 11 skud var blevet affyret. Ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger har den 19-årige angiveligt tilknytning til LTF.

20 våben beslaglagt
Allerede tirsdag ved højlys dag blev efter sigende en 27-årig mand forsøgt skudt på parkeringspladsen ved Høje Gladsaxe Centret. Området er let tilgengængeligt for hævntørstige rivaler i modsætning til indre bys mere snørklede små og ensrettede gader, hvor det kan være svært at flygte fra. Den 27-årige blev dog ikke ramt ved episoden.

Det blev til gengæld en anden 27-årig mand i aftes. Manden har bopæl i Værebro-området. Om han havde decideret tilknytning til grupperingen i samme område er uklar, men han er dog i forvejen kendt af politiet.

Politiet har siden skuddrabet i Høje Gladsaxe i januar skærpet indsatsen mod banderne. Blandt andet med en udvidet visitationszone.

- Der er ingen nemme eller hurtige løsninger på denne konflikt. Vi skærper den synlige indsats, hvor vi patruljerer og visiterer, men vi skal hele tiden afpasse det efter, hvor de er henne. Dertil er der også en efterforskningsmæssig indsats. Men jeg kan jo ikke sidde og garantere, at der ikke bliver skudt igen i aften, siger Michael Ask.

I den periode har politiet beslaglagt omkring i alt 20 våben fra de omtalte grupper.

På kortet kan du få et overblik over de seneste skudepisoder.

Er du mobilbruger kan du se kortet her.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere