Anbringelsesdom til Judys morder

Helt som ventet er Kristian Heilmann netop blevet idømt en anbringelsesdom på ubestemt tid for drabet på Judy Meiniche Simonsen

Kristian Heilmann anbringes på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid efter drabet på Judy Meiniche Simonsen sidste år. (Politifoto)
Kristian Heilmann anbringes på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid efter drabet på Judy Meiniche Simonsen sidste år. (Politifoto)

Den 40-årige Kristian Heilmann er ved retten i Viborg idømt anbringelse på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid for drabet på den 46-årige socialpædagog Judy Meiniche Simonsen.

Kristian Heilmann, der er erklæret sindssyg, har gennem hele sagen erkendt det brutale drab og det seksuelle misbrug, og dommen var derfor ventet, da både den retspsykiatriske afdeling på Psykiatrisk Hospital i Risskov og retslægerådet har anbefalet en anbringelsesdom.

Forskellen på en anbringelsesdom og en behandlingsdom er, at det ved en anbringelsesdom kræver en dommerkendelse, før den dømte eventuelt kan komme på fri fod.

Kristian Heilmann blev fundet skyldig i alle forhold omhandlende drabet og sexmisbruget af Judy Meiniche Simonsen. Han blev frikendt for en sms-trussel til en tidligere kontaktperson.

Kristian Heilmann forklarede i retten, at han ikke tvang Judy Meiniche til oralsex, men retten fandt det bevist, at der lå en trussel om vold i situationen, da han kort forinden havde forsøgt at tvinge sig til en kys.

Judy Meiniche Simonsens familie sad stille og lyttede til dommer Hanne Fanøs begrundelser for dommen.

Kristian Heilmann kan ikke straffes med fængsel, da han var utilregnelig på gerningstidspunktet.

- Men på grund af forbrydelsens karakter og risiko for gentagelsestilfælde skal Kristian Heilmann anbringes på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid, sagde dommer Hanne Fanø.

Kristian Heilmann accepterede dommen, og han skal forblive varetægtsfængslet i surrogat, indtil anbringelsen kan påbegyndes.

Læs også:

Se også: Judys mand: Jeg er glad for han ikke døde i bilulykken
Se også: Judy-drabet: Morder har selv en grum skæbne
Se også: Morder i retten: Hun truede med at melde mig efter sex
Se også: Judys lig blev brutalt mishandlet
Se også: Judy blev fundet med kniven i brystet

Den 7. februar sidste år var Judy Meiniche Simonsen i forbindelse med sit arbejde på opholdsstedet Blåkærgård ved Viborg kørt en tur med beboeren Kristian Heilmann.

Kristian Heilmann var under afsoning af en behandlingsdom for tidligere forbrydelser anbragt på Blåkærgård. Efter nogle voldsomme episoder skulle Judy Meiniche drøfte en omlægning af medicineringen med ham.

Fremgangsmåden med at tale med beboerne på tomandshånd var angiveligt en ofte brugt praksis på Blåkærgård, men den 7. februar blev beslutningen fatal.

Under samtalen ved iskiosken i Dollerup Bakker blev Judy Meiniche ifølge dommen tvunget til oralsex og anden kønslig omgang end samleje, inden den psykisk syge stofmisbruger til sidst dræbte socialpædagogen med 38 knivstik - heraf var de 17 i hjertet.

Efter det bestialske drab flygtede Kristian Heilmann fra stedet, mens Judy Meiniche Simonsen halvnøgne lig blev efterladt med drabsvåbnet - en multitool foldekniv - i brystet.

Enkemand kritiserer Blåkærgård
Efter drabet iværksatte Region Midtjylland er undersøgelse af arbejdsforholdene på Blåkærgård.

Resultatet blev en 54 sider lange rapport fra en ekstern undersøgelseskommission.

- Den er intet værd. De løber fra ansvaret én efter én. Jeg er dybt skuffet og vred over, at kritikken bare forsvinder ud i den blå luft, har Judy Meiniches enkemand Simon Simonsen tidligere sagt til ekstrabladet.dk.

Rapporten kommer med en lang række kritikpunkter. Bl.a.undervurdering af sikkerheden, tvivlomme pædagogiske metoder og et behov for en langt mere systematiseret vidensdeling.

- Min kone råbte flere gange vagt i gevær og sagde: ’Der er et eller andet rivende galt på Blåkærgård. Vi er simpelthen ikke klædt godt nok på til den slags klienter’. Det sagde hun både herhjemme og på jobbet. Jeg kan læse mig til, at der efterfølgende er taget hånd om sikkerheden og strammet op på procedurer omkring personalets ledsagelse af beboerne. Men dengang var det jo som at slå i en dyne. Nu har Judy betalt prisen med sit liv, siger Simon Simonsen.

Efter drabet flygtede Kristian Heilmann i den bil, som han og Judy Meniche kørte i.

Kristian Heilmann blev anholdt nogle dage senere efter en dramatisk biljagt. Med politiet i hælene forulykkede han i en stjålet bil og blev svært kvæstet overført til Aarhus Sygehus.

Ud over anbringelsesdommen skal Kristian Heilmann betale 1.098.655,00 kr. i erstatning til Judy Meiniches mand Simon Simonsen.

Kristian Heilmann har siden sin varetægtsfængsling været indlagt på den retspsykiatriske afdeling på Psykiatrisk Hospital i Risskov i Aarhus.

1 af 2 Judy Meiniche Simonsen blev brutalt myrdet, da hun ville udføre sit arbejde en februar aften sidste år. (Privatfoto)
2 af 2 Kristian Heilmann anbringes på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid efter drabet på Judy Meiniche Simonsen sidste år. (Politifoto)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere