EBH-dom er udsat

Sagen om kursmanipulation i aktiekøbenene mellem EBH Bank og Sparekassen Himmerland er for omfattende til at dommerne kan nå frem til en afgørelse på fredag, som det var planlagt

En gruppe aktionærer, der tabte deres penge på EBH-krakket, har fulgt sagen ved retten i Hørring. De - og de tiltalte - må vente til 8. marts med afgørelsen. Sagen er for omfattende til, at dommerne kan nå frem til en afgørelse på fredag, som det var planlagt. (Foto: Rene Schütze).
En gruppe aktionærer, der tabte deres penge på EBH-krakket, har fulgt sagen ved retten i Hørring. De - og de tiltalte - må vente til 8. marts med afgørelsen. Sagen er for omfattende til, at dommerne kan nå frem til en afgørelse på fredag, som det var planlagt. (Foto: Rene Schütze).

Direktøren i den kæntrede EBH Bank Finn, Strier Poulsen og hans kollega i Sparekassen Himmerland, Svend Poulsen må væbne sig med tålmodighed.

De er tiltalt ved Retten i Hjørring for kursmanipulation og skulle have haft deres dom - skyldig eller ikke skyldig - på fredag. Men domsafsigelsen er for kort tid siden blevet udskudt til 8. marts.

- Dommerne har meddelt, at på grund af sagens omfang og kompleksitet, skal de bruge mere tid til at afgøre sagen, oplyser Maria Nielsen fra rettens sekretariat.

Det er Bagmandspolitiet, der har har slæbt dem på anklagebænken i Retten i Hjørring, hvor de sammen med tre af deres ledende medarbejdere er tiltalt for kursmanipulation af særlig grov karakter og i størrelsesordenen 8,7 millioner kroner.

Anklageren har krævet de to direktører idømt mellem 14 og 18 måneders fængsel, mens der kræves mellem otte og 14 måneders fængsel til de tre ledende medarbejdere.

Desuden kræves Sparekassen Himmerland idømt en bøde på 5-10 millioner kroner.

Hidtil største skandale
EBH Bank kan som sådan ikke straffes. Den knækkede halsen under finanskrisen og giok konkurs, da den internationale boligboble bristede. Banken havde bredt sig med lån og investeringer langt ud over landets grænser.

Eksperter har vurderet, at sagen om EBH Bank er af et omfang, der gør den til en af de hidtil største bankskandaler. Sagen er kompleks og afvikles over flere omgange. Den aktuelle retssag om kursmanipulation er kun en lille del af hele sagen.

Bagmandspolitiet mener, at ledelserne i EBH Bank og Sparekassen Himmerland forsøgte at redde finanskrisens storm af ved at opkøbe aktier hos hinanden. Dermed har de efter Bagmandspolitiets opfattelse manipuleret kurserne.

Bagmandspolitiet har rejst sagen efter en anmeldelse fra Finanstilsynet, der ikke fandt de to bankers gensidige opkøb i overensstemmelse med reglerne.

Båndede samtaler

I løbet af retssagen har en række båndede samtaler mellem de to pengeinstitutters blev afspillet. I en af optagelserne hører man eksempelvis en af medarbejderne tale om at ’at sætte hånd under kursen.’

Det er en af de dokumenterede ordvekslinger, som ifølge Bagmandspolitiet og anklageren peger på, at de to banker indbyrdes aftalte, hvordan handlerne skulle foregå for at holde kurserne på et bestemt niveau og dermed give omverdenen et falskt og attraktivt billede af bankernes finansielle muskelstyrke.

Alle fem bankfolk har nægtet sig skyldige.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere