Ny stigning i antallet af it-angreb

Mængden af 'moderne' it-angreb mod danske computere steg igen i 2012. Vagthund vil have politikerne på banen

Kriminelle ved, vi bruger flere timer bag skærmen, og at det derfor er et godt sted at lokke fortrolige oplysninger ud af os. Men pas på! (Foto: Niels Hougaard)
Kriminelle ved, vi bruger flere timer bag skærmen, og at det derfor er et godt sted at lokke fortrolige oplysninger ud af os. Men pas på! (Foto: Niels Hougaard)

Internettet fylder mere og mere i danskernes hverdag, og det er ikke altid lige behageligt.

IT-kriminelle forsøger nemlig i stigende grad at få adgang til danskernes værdier gennem computeren, viser den årlige opgørelse fra DK-Cert, som overvåger netværkene i den danske uddannelsessektor og har til opgave at varsle eventuelle it-trusler.

- De kriminelle ved, at vi er på nettet som aldrig før, og de ved, at der er penge i det, ellers ville de ikke gøre det.

- Det betyder, at der er flere og flere, der hopper på det, og der ligger en kæmpe opgave for sikkerhedsbranchen, konstaterer Shehzad Ahmad, chef for DK-Cert, over for Ritzau.

I 2012 registrerede den offentlige organisation 15.560 såkaldte sikkerhedshændelser, og det er et fald på 65 procent i forhold til året forinden.

Men hvis man regner de såkaldte portskanninger fra, som Shehzad Ahmad betegner som 'gammeldags', og lige så vel kan komme fra legitime aktører som søgemaskiner, er antallet af 'moderne' hændelser steget med 45 procent.

Shehzad Ahmad fremhæver phishing, hvor kriminelle forsøger at lokke bank- eller kreditkortoplysninger ud af folk gennem falske mails eller hjemmesider, som et område i vækst.

Gennem 2012 oplevede danskerne i flere omgange at modtage falske mails, der foregav at være fra Skat, som ville udbetale et tilgodehavende, hvis de opgav kreditkortoplysninger.

- Det er hul i hovedet, men desværre er der nogen, der bider på, siger chefen for DK-Cert.

Også hjemmesider med skadelig kode, som kan give de kriminelle adgang til brugernes computere, er i fremgang.

Shehzad Ahmad opfordrer derfor politikerne til at lave en national strategi for at sikre borgerne mod de ubehagelige angreb.

- Brugerne skal konstant oplyses om de nyeste trusler, for det er umuligt for brugerne selv at holde sig ajour.

- I Norge har man netop lavet en national strategi for informationssikkerhed på tværs af fire ministerier, og det bør man også gøre i Danmark, siger han.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere