Pussy Riot går til menneskeretsdomstol

De to fængslede medlemmer af Pussy Riot beder Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol se på deres sag

Foto: AP
Foto: AP

Sagen om de russiske punkaktivister i Pussy Riot havner muligvis ved Europas højeste domstol for menneskerettigheder.

De to fængslede medlemmer af gruppen, Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, mener, at Rusland har krænket deres ytringsfrihed og ret til en retfærdig retssag, da en russisk domstol idømte dem to års fængsel for en aktion mod præsident Vladimir Putin.

Deres advokat, Irina Khrunova, som nu klager til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger til nyhedsbureauet AFP, at den behandling, de to unge kvinder har fået i løbet af retssagen mod dem, ligner tortur.

- Folk, hvis skæbne blev besluttet i retssalen, som blev nødt til at koncentrere deres opmærksomhed om proceduren, blev tilbageholdt uden adgang til et badeværelse, uden adgang til vand og varm mad, siger advokaten.

I august blev Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina dømt til to års fængsel for "hooliganisme med religiøse motiver", efter de under valgkampen i februar havde afbrudt en gudstjeneste i Moskvas katedral for at vise deres modstand mod Putin.

Et tredje medlem, Jekaterina Samutsjevitj, fik ligeledes to års fængsel, men blev overraskende benådet i oktober.

Sidste år indgav Irina Khrunova en appel til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol på vegne af Samutsjevitj, hvor hun klagede over fængslingen af kvinderne, at retssagen ikke havde været retfærdig og at de tre kvinder var blevet behandlet umenneskeligt under retssagen.

Aljokhina afsoner i dag sin fængselsstraf i Perm-regionen i Uralbjergene, mens Tolokonnikova er sendt til den centrale Mordovia-region, der er berygtet for sine arbejdslejre, der stammer fra Sovjettiden.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere