Tiltalt: Røvede pistoler fra pensionister

Våbenfetischister og bandefolk i uhellig alliance - retssag begynder på onsdag

Det var blandet andet våben af denne type, der ifølge anklageskriftet blev udbudt til salg.
Det var blandet andet våben af denne type, der ifølge anklageskriftet blev udbudt til salg.

Sagen handler og våben - mange våben. Samtidig trækker sagskomplekset tråde ind i bandemiljøet og giver et praj om, hvordan de kriminelle anskaffer sig skydevåben.

En af sagens Hovedmænd , 69-årige Max R. Hansen, livredder fra Vestsjælland, har allerede fået fire et halvt års fængsel i sagskomplekset. Politiet mener, at han sammen med en jævnaldrende mand har forsynet det sorte marked med våben.

Hele sagskomplekset er delt op i en række sager, hvor flere allerede er kørt ved retten. På onsdag begynder endnu en sag i komplekset. Her er fem mænd på 26, 27, 29, 42 og 65 tiltalt for næsten 50 pistoler og revolvere samt to maskinpistoler.

Læs her: Villa flød med våben

Anklageskriftets punkt et omhandler en overdragelse af 18 pistoler i et sommerhus på Orøvej i Asnæs ved Kalundborg i april 2011.

Kontakter i bandemiljøet
Her vidergav den 65-årige ifølge anklageskriftet de mange pistoler til to af de andre tiltalte - begge indvandrerrødder med tilknytning til bandemiljøet på den Københavnske Vestegn. En tredje bandefigur fra Vestegnen, 28-årige Rami Mawad, har allerede fået dom for sin andel. Det skete ved en tilståelsessag i marts i år.

Ifølge kilder tæt på sagen var det planen, at de ældre mænd skulle have penge for pistolerne. Men rødderne fravalgte betalingen og røvede våbnene i stedet, erfarer ekstrabladet.dk.

Læs her: Pensionist-trio bag våbensalg til bander

Ifølge anklageskriftet har den 65-årige haft en større rolle i våbenringen. Ved flere lejligheder har han overdraget pistoler og revolvere til kriminelle. Og i forbindelse med sagens opklaring fandt politiet ham i besiddelse af tyve pistoler samt to maskinpistoler. Våbnene lå fordelt på to adresser i Grenå og Ebeltoft.

Mange våben
En række af våbnene er overdraget i par eller enkeltvist. Det er ifølge anklageskriftet sket vidt forskellige steder.

Læs her: Sigtet: Røvede våben fra pensionister

Blandt andet er en pistol af mærket FN High Power Browning overdraget fra Max Reimer Hansen til en af de tiltalte banderødder på P-pladsen ved Ikea i Taastrup i sommeren 2011. I august samme år overdrog Max Reimer Hansen to 9 mm pistoler af mærkerne Sig og Norconia til en af de tiltalte i Asnæs Svømmehal.

Det samlede sagskompleks, hvor flere allerede er dømt, har haft stor bevågenhed i politiet. Gennem en årrække har myndighederne forsøgt at klarlægge kanalerne, hvor illegale våben tilflyder de kriminelle miljøer.

Ifølge politikilder er der groft sagt tre spor. Det ene er balkansporet, hvor våben smugles til Danmark og her udbydes til salg. Andre våben stammer fra indbrud i skytteklubber og private hjem.

Våbenfetischister
Det tredje spor kan ifølge politikilderne knyttes til våbenfetichister, der ofte har tilknytning til lovlige skytteklubber.

Våbenfetichisterne har deres eget lukkede miljø med et bredt funderet, ofte internationalt kontaktnet. Her handles der ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger internt med en bred vifte af våben. Blandt andet også ulovlige våbentyper som maskinpistoler og automatrifler.

For våbenfetichisterne handler det om at besidde særlige våben. Eventuelt kendt fra film, historiske begivenheder eller krige. Og når de ikke kan anskaffes lovligt, så indkøbes de på det sorte marked.

Fra våbenfetichisternes miljø flyder våbnene videre ud til de kriminelle miljøer, vurderer politikilder.

Og sagen om de illegale våben omkring pensionisten Max Reimer Hansen Hansen og hans makker er en del af netop det billede, vurderer politikilderne.

Ud over de mange våben omhandler retsagen, der begynder på onsdag, også om vedvarende handel med hash i portioner mellem et og fem-seks kilo.

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen