Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Mona: René kaldte Tobias for torturbarn

Mona Nissen Thomsen og René Jensen Würfel er tiltalt for at have slået Monas søn - den blot 15 måneder gamle Tobias - ihjel sidste sommer. Retssagen mod dem er startet i dag

Tobias Schmidt Jørgensen blev ifølge politiet mishandlet i to  måneder, inden han døde natten til 18. juli sidste år. (Privatfoto)
Tobias Schmidt Jørgensen blev ifølge politiet mishandlet i to måneder, inden han døde natten til 18. juli sidste år. (Privatfoto)

RETTEN I SØNDERBORG (ekstrabladet.dk):

Den unge mor, Mona Nissen Thomsen, der er tiltalt for at have slået sin 15 måneder gamle søn ihjel, fastholder i retten, at det var hendes kæreste, René Jensen Würfel, der førte hånden i den mishandling, som ifølge anklageskriftet fandt sted fra medio maj til 18. juli, hvor drengen blev mishandlet til bevidstløshed og døde.

Samtidig hævder Mona Nissen Thomsen, at hun hverken har overværet eller haft kendskab til, at René Jensen Würfel fysisk mishandlede sønnen i ugerne op det skæbnesvangre døgn. At hun først et par dage før dødsfaldet blev mistænksom.

Gennem hele sin forklaring siger Mona, at hun ikke troede, René kunne finde på at gøre Tobias fysisk ondt, selv om Tobias græd, hver gang René var i nærheden. Hun forklarer igen og igen, at hun troede, der blot var tale om, at hendes 15 måneder gamle søn havde svært ved at vænne sig til René og i øvrigt savnede sin egen far.

- Men jeg ved jo reelt ikke, hvad der skete, når René satte ham ud i gangen, lyder det fra Mona, som også fortæller, at René var dominerende og overtog opdragelsen af Tobias.

I løbet formiddagen har anklager Pernille Moesborg afhørt Mona Nissen Thomsen, om hvad der skete i de sidste måneder af Tobias liv. Hovedtemaet er Renés forhold til Tobias. Et forhold, der i løbet af juni forværredes.

Når René var til stede holdt Tobias, ifølge Mona, slet og ret op med at være glad. Han holdt op med at grine og var helt stille.

- Hvad tænkte du, når det skete? spørger anklageren.

- Jeg tænkte, at Tobias og René nok ikke lige var de bedste venner. Jeg troede ikke, der var noget ondt, men Tobias ændrede i hvert fald adfærd.

Tobias reagerede voldsomt
Anklageren vil vide, hvad 'ikke de bedste venner betyder', og Mona forklarer, at både René og Tobias ændrede adfærd, overfor hinanden. Hun fortæller, at René var meget ked af, at Tobias ikke kan lide ham. Han var frustreret og græd over det til tider.

Anklageren spørger ind til, hvad Mona tænkte om det faktum, at hans søn reagerede så voldsomt på kæresten, men Mona afviser, at hun troede, der kunne ske noget ondt.

Nogle gange er Tobias kommet tilbage fra sine time-outs med blodtud og buler. Men Mona siger, at hun troede på det, når René sagde, drengen var faldet.

Blev revet op af barnestol
Obduktionen af Tobias lig afslørede blandt andet et to uger gammel lårbensbrud. Ifølge Mona kan det være sket under en episode med en stol. Anklageren beder hende beskrive episoden, der foregik hjemme hos Renés forældre.

- Tobias leger med maden, og det kan René ikke klare, så han tager fat i ham. Men Tobias sidder fast i understellet og trækker stolen med op. René tager ham op og sætter ham ud i gangen. Dagen efter halter og klynker Tobias, siger Mona og forklarer, at René fortalte, det var sket, da Tobias samme dag legede med legoklodser.

Anklageren vil vide, hvorfor de ikke tog på skadestuen.

Mona forklarer, at både René og hans forældre sagde, de skulle se tiden an.

Mona forklarer også, at Renes ene søn, John var meget hård ved Tobias. Han nikkede ham skaller og ifølge en af Monas tidligere forklaringer slog han ham. Ifølge Mona var hun og René derfor meget obs på, at de to drenge kun legede under opsyn.

Ifølge Mona var John jaloux på Tobias, fordi René gerne ville have det til at fungere med Monas søn.

Bad med René gik galt
Næste alvorlige episode fandt tilsyneladende sted, efter Mona, René og Tobias flyttede sammen i huset i Øster Højst. Tobias havde været på ferie hos Monas forældre i fem dage og var glad og sit gamle jeg, da han kom hjem til det nye hus den 14. juli.

I det sekund René kom hjem fra arbejde, stivnede Tobias' smil.

- Hvad gjorde René ved det? vil anklageren vide.

- Ikke noget på et tidspunkt, men så gik ham og Tobias i bad. Jeg ved ikke rigtig hvorfor. Jeg gik inde i soveværelset.

- Hvad sker der så?

- Så kan jeg høre børnene (Renés børn, red.) skrige inde fra værelset. Jeg løber derind.

Mona ser Tobias, der ligger på badeværelsesgulvet. Ifølge René er Tobias gledet i badekarret og røget under vandet. René havde selv fået sæbe i øjnene, så han kunne ikke se Tobias. I panik har han grebet fat i ham og sat ham ud på badeværelsesgulvet, hvor drengen så er væltet.

- Hvordan så Tobias ud. lignede han en, der lige var faldet? spørger anklageren?

- Han lå helt fladt på ryggen med spredt arme og ben. Kiggede lige op i luften. Hele hans ansigt er rødsprængt. Han så forfærdelig ud.

- Græd han?

- Han græd ikke. Han kiggede bare.

René stikker to fingre i halsen på Tobias, fordi han mener, drengen har slugt noget vand. Drengen kaster op.

Mens René tage ud til venneparret Sarah og Svend, bliver Mona hjemme sammen med sin søn. De ser 'Løvernes Konge'.

- Søgte du læge?

- Nej.

- Men du sagde, han så forfærdelig ud. Hvorfor mener du så, det ikke var nødvendigt at søge læge?

- Det ved jeg faktisk ikke.

'Han er faldet'
Anklageren går videre i forløbet - til den 15. juli.

Mona skulle denne dag ringe til en advokat. Imens legede Tobias på husets førstesal med Rene´s børn - deriblandt John - uden opsyn. Ifølge Mona ender det med, at John slog Tobias. Dagen efter fandt hun nogle blå mærker i hovedet på ham.

Dagen efter - den 16. juli - slår Tobias en tand løs. Mona er ikke selv tilstede. René har taget Tobias med ud, så drengen kan se på, mens René vasker en firmabil. Da de kommer tilbage, ser Tobias helt forfærdelig ud.

Ifølge Mona fortæller René, at Tobias fik et stykke papir galt i halsen. I forsøget på at få papiret ud tog René fat i benene på drengen og rystede ham. Han stak fingeren i halsen på drengen og til sidst holdt han om Tobias' kæber og tvang munden op, hvorved drengen havde slået sin tand ud.

- Han lignede jeg ved ikke hvad. Han så meget forslået ud. Han sad bare og ville putte, fortæller Mona om Tobias, da han kom hjem med.

Først på det tidspunkt begyndte Mona, ifølge sin egen forklaring, at blive mistænksom. Det var ikke første gang, Tobias havde været alene med René og havde slået sig. Hver gang, var forklaringen fra René - ifølge Mona: 'Han er faldet.'

- Jeg håbede ikke på, at han (René, red.) ville gøre ham noget. Men jeg var bange for, at han ville dække over sig. At han sagde, at han var faldet igen og igen.

- Konfronterede du ham med det?

- Nej.

- Hvorfor gik du ikke fra ham?

- Jeg overvejede det. Men jeg turde ikke, siger Mona.

Torturbarnet
Monas forsvarer, Gert Dyrn, har taget ordet og spørger ind til, Tobias' gråd.

Han spørger, om det var noget, folk omkring dem vidste, og om det var noget, de talte om.

- Kaldte de ham for eksempel skrigeungen?, spørger forsvareren.

- Jeg ved, at René har skrevet en sms til Sarah (veninde, red.), hvor han kaldte ham torturbarn, fortæller Mona, som selv blev meget vred over det.

Forsvareren spørger ligesom anklageren ind til, hvorfor hun ikke forlod René.

Mona bruger ordet 'handlingslammet.'

- Jeg var bange for at miste. Jeg havde endelig fundet en familie, der ikke mente, jeg var dum. Jeg var bange for at være alene, siger Mona.

Det blev værre og værre
René Würfels forsvarer, Carsten Høyer, undrer sig over, hvorfor Mona hæftede sig særligt ved, at Tobias var bange for René, når det også gjaldt de øvrige mænd på de adresser, hvor familien opholdt sig.

Mona forklarer, at Tobias' frygt blev værre og værre, når han så René. Det var ikke tilfældet med de øvrige venner.

- Alligevel finder du dig i, at han sætter drengen i skammekrogen?

- Jeg turde ikke andet.

- Hvis det stakkels barn sidder og græder, hvorfor tager du ham så ikke op?

- ...

KLOKKEN 12:00: PAUSE I RETTEN. Efter frokost vil natten til 18. juli, hvor Tobias døde i Mona og Renés varetægt, blive rekonstrueret.Svigtet i 479 dage
Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Tobias blev svigtet gennem sit 479 dage korte liv. Ikke kun af sin mor og stedfar.

Avisen har via Tobias' pårørende fået aktindsigt i alle papirer vedrørende den lille dreng. De viser, at Kolding Kommune blev advaret om Tobias' mistrivsel af både fagfolk og familiemedlemmer i alt seks gange i løbet af de 15 måneder, han levede.

LÆS OGSÅ: Kommunen advaret seks gange

Mest alvorlig var underretningen fra en overlæge på Vejle sygehus, som efter at have tilset Tobias' mor i maj, skrev til kommunen og forudså en familietragedie. Moderen bad selv kommunen om hjælp til sin moderrolle otte gange.

Alligevel udeblev hjælpen, og da sundhedsplejerske og socialrådgiver var på hjemmebesøg mindre 23. juni konkluderede de, at Tobias havde det godt.

'Tobias er så fin at se på', står der blandt andet i journalen. På det tidspunkt havde han, ifølge anklageskriftet, været udsat for mishandling i mere end en måned.

Tobias forældre kæmpede om forældremyndigheden. Mona nægtede at udlevere drengen til faderen, Jan Schmidt Jørgensen, og da Jan mandag 18. juli 2011 mødte op i retten i Sønderborg i forvisning om, at nu skulle han genforenes med sin søn, fik han i stedet beskeden om, at Tobias var død i løbet af natten.

Jan, Tobias farmor og den øvrige familie har fravalgt at være tilstede i retten.

1 af 3 René Würfel Jensen er tiltalt for at have mishandlet Tobias - og slået den 15 måneder gamle dreng ihjel. (Privatfoto/Collage)
2 af 3 Tobias med sin mor, Mona, som er tiltalt for at have mishandlet sin søn til døde. (Privatfoto)
3 af 3 Tobias Schmidt Jørgensen blev ifølge politiet mishandlet i to måneder, inden han døde natten til 18. juli sidste år. (Privatfoto)
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen