Nu er Tookie død

Stanley Tookie Williams fik en giftsprøjte 9.01 tirsdag morgen dansk tid. Den tidligere bandeleder var rolig og drak et glas mælk før henrettelsen

Stanley Tookie Williams blev 51 år. Den tidligere bandeleder var dømt for fire mord (Foto: AP)
Stanley Tookie Williams blev 51 år. Den tidligere bandeleder var dømt for fire mord (Foto: AP)
Efter at Californiens guvenør, Arnold Schwarzenegger, mandag aften dansk tid afviste at benåde Stanley Tookie Williams, skulle der et mirakel til for at redde den tidligere bandeleder.

Det indfandt sig ikke og klokken 9.01 tirsdag morgen dansk tid blev Tookie Williams henrettet i fængslet San Quentin. Den 51-årige morder var rolig i minutterne op til henrettelsen og drak et glas mælk, inden han fik giftsprøjten.

Stanley Tookie Williams var medstifter af den berygtede bande 'The Crips' som i firserne kæmpede blodige kampe mod rivalerne 'The Bloods' i Los Angelses' gader.

Dødsdømt for fire mord
Han blev dødsdømt i 1981 for at have dræbt fire mennesker i forbindelse med to røverier i 1979. Williams blev kendt skyldig i mordet på den 26-årige butiksassistent Albert Owens i en 7-Eleven, samt det tredobbelte mord på motel-ejerne Yen-I Yang, Tsai Shai Yang og parrets datter, Yu-Chin Yang Lin. Williams hævdede til det sidste, at han var uskyldig.

Han har under sit fængselsophold brugt en stor del af sin tid på at advare unge fra at blive involveret i bander. Adskillige kendte amerikanere og menneskerettighedsfortalere har været i forbøn for ham og forsøgt at få omgjort hans dødsstraf.

Afviste præst og et sidste måltid
Stanley Tookie Williams spiste kun havregryn og mælk i sin sidste dag i live og afviste den dødsdømtes ret til et sidste måltid. Han afviste ligeledes at få besøg af en præst inden henrettelsen. I timerne op til sin død så han tv og læste i de mere end 50 breve, som han modtog i løbet af det sidste døgn.

Problemer med at fæstne den ene giftsprøjte til Stanley Williams venstre arm gjorde, at henrettelsen først begyndte 00.22. lokal tid. 13-14 minutter senere blev Williams erklæret død.

Tre af Stanley Williams tilhængere overværede henrettelsen. Inden de forlod lokalet råbte de 'Staten Californien har henrettet en uskyldig mand', hvilket fik Lora Owens - stedmor til den myrdede Albert Owens til at bryde i gråd.

Stanley Williams' søn, Stanley Williams Jr., afsoner 16 års fængsel for drab.
1 af 3 Omkring 100 aktivister var tirsdag morgen troppet op ved fængslet i Los Angeles i et sidste desperat forsøg på at redde Tookies liv. Men forgæves. Den tidligere bandeleder blev henrettet tirsdag morgen klokken 9.01 dansk tid (Foto: AP)
2 af 3 Omkring 100 aktivister var tirsdag morgen troppet op ved fængslet i Los Angeles i et sidste desperat forsøg på at redde Tookies liv. Men forgæves. Den tidligere bandeleder blev henrettet tirsdag morgen klokken 9.01 dansk tid (Foto: AP)
3 af 3 Stanley Tookie Williams blev 51 år. Den tidligere bandeleder var dømt for fire mord (Foto: AP)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen