Sveriges Riksdag drøfter uro og vold

Socialdemokrat advarer om, at gadeuroligheder har ændret hele billedet af Sverige

- Billedet af Sverige er blevet ændret. Først var det et af roligt og trygt land uden større klasseforskelle. Nu er det et andet Sverige, siger det svenske socialdemokratis Morgan Johansson om urolighederne i Stockholm, der fredag er til debat i Riksdagen.

- Vi tager naturligvis afstand fra al vold. Det gælder de unge, som brændte biler i Husby, og det gælder også de nazister, som var ude i Tumba som en slags civil garde, siger Johansson, som efterlyser en mere klar retning for den politiske kurs på området.

Se også: Svensk betjent mistænkt for uagtsomt drab

Han foreslår selv, at alle skoler skal have et kontaktpoliti.

Det nationalistiske parti Sverigesdemokraterne (SD) ønsker at kunne tilbageholde børnepenge til forældre, hvis børn deltager i gadeuroligheder, og det taler også om 'obligatorisk forældreundervisning'.

SD-ledaren Jimmie Åkesson siger, at det, som den svenske befolkning har været vidne til, er 'horribelt', og han kalder det 'et tydeligt tegn på en særdeles mislykket politik'.

Se også: Efter optøjer i Sverige: Betjent mistænkt for drab

- Vi bebrejder ikke indvandrerne, men vi bebrejder de andre politiske partier. Det er jer, som der sidder her i Riksdagen, der har det fulde ansvar, og som gennem jeres politik har skabt denne udvikling, siger han.

Under debatten om de voldsomme uroligheder, der rystede den svenske hovedstad tidligere på måneden, har den borgerlige integrationsminister, Erik Ullenhag (Folkpartiet), flere gange advaret om, at urolighederne med stenkast og mange udbrændte biler vil øge fordomme mod indvandrere.

- Stenkast og brændte biler har fået nok opmærksomhed, nu gælder det om at samle de gode kræfter og vise, at vi vil det bedste for indbyggerne i de ramte områder, siger Ullenhag.

Se også: Uro i Stockholm: Så meget har det kostet

Den borgerlige justitsminister, Beatrice Ask, ser på situationen med stor alvor og bekymring.

- Unge vrede mænd, næsten altid kun mænd, udsætter andre for vold og fare. Jeg vil gøre det helt klart, at det er fuldstændig uacceptabelt, siger hun og tilføjer:

- Der findes ingen undskyldninger. Måske forklaringer, men alle har et personligt ansvar, siger hun.

Justitsministeren fremhæver, at politiet fik sat en stopper for urolighederne, og der vil fremover blive åbnet flere lokalkontorer, da politiets tilstedeværelse er afgørende.