Her flygter terror-mistænkt i burka

Somaliskfødt mand gør Scotland Yard til grin

Mohammed Ahmed Mohamed forsvinder i burka fra politiovervågningen efter at have besøgt en moské i det vestlige London. (Politifoto)
Mohammed Ahmed Mohamed forsvinder i burka fra politiovervågningen efter at have besøgt en moské i det vestlige London. (Politifoto)

Han ankom til moskeen iført lyse bukser, mørk jakke og hue, men forlod den formummet i en heldækkende burka.

Og pist borte var den terrormistænkte Mohammed Ahmed Mohamed, der var sat under særlig overvågning af det britiske politi.

Se også: Han flygtede fra fængslet i burka

Den pinlige episode fandt sted fredag ved An-Noor Masjid-moskeen i Acton i det vestlige London.

Tag ikke kontakt
Den 27-årige somaliskfødte mand eftersøges nu intensivt af Scotland Yard.

- Enhver, som observerer Mohamed eller ved, hvor han opholder sig, skal ikke selv kontakte manden, men straks ringe 999 (112, red.), siger politiet.

Somalieren mistænkes for at have forbindelse til den al-Qaida-relaterede milits og terrorgruppe al-Shabaad i Somalia.

Se også: Burka-fange efterlyst i hele Schengen

Samme gruppe stod i september bag det blodige angreb på Westgate-indkøbscentret i Kenyas hovedstad Nairobi, hvor over 60 mennesker mistede livet.

Her formodes den britiske kvindelige konvertit Samantha Lewthwaite at have spillet en rolle i planlægningen. Hun er også kendt som 'den hvide enke'.

Kontrol og fodlænker
Den forsvundne Mohammed Ahmed Mohamed var sat på listen i et omstridt overvågningsprogram, Terrorism Prevention and Investigation Measure, som bruges mod islamister, der anses for farlige, men hvor politiet ikke kan gennemføre en retssag - for eksempel fordi det kan afsløre igangværende efterforskning.

Se også: Forbund: Burka-flugt må være menneskelig fejl

En dommer skal godkende, at personer sættes på listen. Derefter bliver de pågældende underlagt restriktioner i den personlige frihed.

Det kan omfatte, at de mistænkte dagligt skal melde sig til kontrol hos myndighederne, kun må overnatte bestemte steder, skal bære elektronisk fodlænke og leve med begrænsninger i mulighederne for at rejse og kommunikere, skriver BBC.

Indtil flugten i fredags var Mohammed Ahmed Mohamed beskyttet af et navneforbud, men det ophævede en dommer søndag. Politiet har nu offentliggjort navnet sammen med overvågningsbilleder fra kameraer ved moskeen.

En anden mistænkt fra overvågningsprogrammet, Ibrahim Magag, stak af sidste år i december og er stadig ikke fundet. Der er derfor stillet spørgsmålstegn ved, om fodlænkerne er effektive nok.

1 af 2 Sådan så den somaliskfødte mand ud, da han ankom til moskeen - og politiet stadig havde snor i ham. (Politifoto)
2 af 2 Mohammed Ahmed Mohamed forsvinder i burka fra politiovervågningen efter at have besøgt en moské i det vestlige London. (Politifoto)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere