Dansk ekspert: Mærkeligt at nazi-fund blev skjult

I næsten to år gik de tyske myndigheder og puttede med deres senationelle fund af omkring 1.500 kunstværker, som blev røvet og konfiskeret af nazisterne under 2. Verdenskrig

I mange år har man troet at malerierne var gået tabt, men her over 70 år senere er omkring 1.500 mesterværker dukket op i en ussel lejlighed i München. (FOTO: AP).
I mange år har man troet at malerierne var gået tabt, men her over 70 år senere er omkring 1.500 mesterværker dukket op i en ussel lejlighed i München. (FOTO: AP).

I sidste uge kunne det tyske medie Focus afsløre, at de tyske myndigheder i 2011 fandt en kæmpe samling af forsvunden kunst.

Omkring 1.500 kunstværker, der, ifølge Focus, er blevet vurderet til omkring 7,5 milliarder kroner.

Mange af værkerne blev stjålet af nazisterne under 2. Verdenskrig og burde derfor retteligt blive leveret tilbage til efterkommerne af deres tidligere ejere.

Milliardmalerier var gemt i konservesdåser
Det undrer mange i det internationale kunstmiljø - deriblandt overinspektør på Statens Musem for Kunst, Kasper Monrad.

- Jeg kan ikke forklare det. Jeg synes, det er mærkeligt, siger han til Ekstra Bladet.

Se også: Nazityveri: Malerier for milliarder fundet i juicekartoner

Selve fundet af de mange malerier, der var gemt i en ussel lejlighed blandt madrester og skrald, har vakt stort postyr verden over, men Anne Webber fra London-kommissionen for stjålen kunst mener, at de tyske myndigheders hemmelighedskræmmeri er mindst lige så opsigtsvækkende.

- Der bliver nødt til at være åbenhed i disse sager. Vi skal se en detaljeret liste over alle værkerne, og hvis de viser sig at være stjålne, så skal det være nemt at kræve dem tilbageleveret, siger Anne Weber til USA TODAY.

Burde lægges ud på internettet
De tyske myndigheder har udtalt, at deres primære formål var, at finde ud af om der var begået en forbrydelse, og at en offentliggørelse ville have besværliggjort efterforskningen.

Den giver Kasper Monrad dog ikke meget for.

- Jeg vil mene, at det ville går hurtigere med at finde frem til de retmæssige ejere og blotlægge det enkelte billedes forhistorie, hvis de lagde informationerne ud på internettet, siger overinspektøren og fortsætter:

- Jeg kan ikke forstå det, der er jo netop lavet de her databaser over forsvunden kunst. Netop af den grund at det skal være lettere at finde frem til, hvis det dukker op på en auktion.

Havde stort bundt pengesedler
De tyske myndigheder kom på sporet af den omfattende kunstskat ved et tilfælde.

I 2011 fangede 80-årige Cornelius Gurlitt myndighedernes opmærksomhed i en rutinekontrol på grænsen mellem Schweiz og Tyskland.

Tolderen blev mistænksom over, at Gurlitt havde omkring 70.000 kroner i kontanter på sig.

Gurlitt fik lov til at passere, men mistanken voksede og førte i sidste ende til ransagningen af Gurlitts usle lejlighed, hvor han gemte de mange malerier.

Cornelius Gurlitt har arvet samlingen fra sin far Hildebrand Gurlitt.

Værkerne menes, at være blevet stjålet under 2. Verdenskrig af nazisterne. Hitler var af den opfattelse, at den slags kunst var 'degeneret', derfor blev den konfiskeret fra blandt andet de jødiske kunstejere.

Hildebrand Gurlitt bortauktionerede i årene 1938 til 1941 på vegne af naziregimet store mængder beslaglagt eller røvet kunst. Men senere undersøgelser viser, at han selv beholdt eller købte ting, han ikke kunne afhænde.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere