Tiltale: Skraldebil var slidt og livsfarlig

Politiet kræver Københavns Kommune dømt for uagtsomt manddrab efter dødsulykken med løbsk skraldebil på Strøget

Den 63-årige amerikanske krydstogtturist Carl Robinson blev dræbt på Strøget, fordi kommunens skraldebil var i elendig tilstand. (Foto: privat og Marius Nyheim/Polfoto)
Den 63-årige amerikanske krydstogtturist Carl Robinson blev dræbt på Strøget, fordi kommunens skraldebil var i elendig tilstand. (Foto: privat og Marius Nyheim/Polfoto)

Den amerikanske turist Carl Robinson, 63, blev offer for sjusk og slendrian i Københavns Kommune, da han den 29. august sidste år blev dræbt på Strøget i København af en løbsk skraldebil.

Den eldrevne skraldebil var uden virksom sædekontakt, så den kunne sætte i gang af sig selv, og bilen var slidt og ulovlig. Begge fordæk var slidt helt ned til stålet, og højre bagdæk kunne ikke bære akseltrykket.

Dét fremgår af anklageskriftet mod Københavns Kommune og skraldebilschaufføren, der begge er tiltalt for uagtsomt manddrab og for overtrædelser af færdselsloven.

Politiet kræver kun bødestraf over kommunen og chaufføren. Sagen starter den 20. november ved København Byret og de tiltalte nægter sig skyldige.

Carl Robinson blev dræbt kun 11 timer efter han kom til Danmark under sin krydstogtsrejse i Nordeuropa. Han gik tur på Strøget ved 19-tiden, da den løbske skraldebil påkørte ham.

Klemt fast under bilen
Turisten blev klemt fast under bilen, der fortsatte kørslen og slæbte den 63-årige mand med indtil bilen kolliderede med bygningen Frederiksberggade 1A. Carl Robinson blev dræbt på stedet. Flere andre fodgængere blev ramt, men de kom kun let tilskade.

Turisten Carl Robinson fik kun 11 timer i Danmark, før han blev ramt af en el-drevet skraldebil og mistede livet. (Foto: Marius Nyheim) 112 - 5. feb. 2013 - kl. 20:59 Skraldebils-drabet: Kommune nægter uagtsomt manddrab

En automatisk sædekontakt skulle sørge for, at elbilen Goupil G3 med det interne nummer 66-69, kun kunne køre, når chaufføren sad i førersædet, men der var sat en 'lus', som satte sædekontakten ud af drift. Samme fejl blev fundet på seks andre af Københavns Kommunes 77 køretøjer med sædekontakt.

Derfor er Københavns Kommune som arbejdsgiver ansvarlig for skraldebilens elendige tilstand, mener politiet. Kommunen er også ansvarlig for, at chaufføren forlod skraldebilen uden at sikre sig, at den ikke satte i gang af sig selv, lyder tiltalen.

Politiet mener, at kommunen har tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden.

Trak ikke håndbremsen
Skraldechaufføren stoppede bilen for at tømme en skraldespand, og han stod på Strøget med overkroppen inde i bilen, da den pludseligt satte i gang, fremgår det af anklageskriftet. Han undlod at trække håndbremsen og slukke for motoren.

Se også: Familie til skraldebiloffer: Vi er rystede

Københavns Kommune har erkendt, at kommunen er erstatningspligtig og også, at færdselsloven er overtrådt. Men administrerende direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen Jens Elmelund har tidligere udtalt, at kommunen nægter sig skyldig i uagtsomt manddrab.

- Vi har gjort alt, hvad vi kan, for at bidrage til opklaringen af, hvordan den tragiske ulykke kunne ske. Det står helt klart, at vi har overtrådt færdselsloven, og vi er naturligvis dybt optaget af at sikre, at en så alvorlig ulykke ikke sker igen. Men vi mener ikke, at der er grundlag for, at vi skal tiltales for uagtsomt manddrab, sagde Jens Elmelund.

Se også: Politi: Skralde-ulykke var uagtsomt manddrab

Familie til Carl Robinson vil muligvis komme til København for at overvære retssagen. Familien mener, at Københavns Kommune har ansvaret for ulykken.

- Det er uforståeligt, at det kunne ske. Hvis kommunen havde levet op til sit ansvar, ville min onkel stadig være i live, har nevøen Michael Schoenfeld tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Nevøerne, Michael og Jason Schoenfeld, er ikke tilfredse med informationerne fra de danske myndigheder. (Foto: Mikkel Selin) 112 - 11. sep. 2012 - kl. 06:09 Dræbt turists familie: Vi fik ingen beskedSe også: Skraldemand i chok efter turisttragedieSe også: Dræbt turist var på luksus-krydstogt

1 af 2 Turisten blev slæbt med under skraldebilen flere meter før den ramte en mur. (Foto: Ekstra Bladet)
2 af 2 Den 63-årige amerikanske krydstogtturist Carl Robinson blev dræbt på Strøget, fordi kommunens skraldebil var i elendig tilstand. (Foto: privat og Marius Nyheim/Polfoto)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere