Greenpeace efter løsladelse: Vi er bekymrede for resten

En ud af 30 personer fra Greenpeace-skib skal løslades. Et lille skridt på vejen, mener Greenpeace

Domstolen i Sankt Petersborg har mandag besluttet at løslade en russisk læge, der befandt sig på skibet Arctic Sunrise under en protestaktion i Det Arktiske Ocean.

Hun har siden september siddet varetægtsfængslet sammen med 29 Greenpeace-aktivister, der protesterede mod russisk olieboringer.

- Det er selvfølgelig glædeligt for Jekaterina (navn på løsladte, red.) og hendes familie, at hun nu forhåbentlig kan komme på fri fod, siger Jon Burgwald, der er arktisansvarlig hos Greenpeace.

Se også: Russisk Grenpeace-aktivist løsladt mod kaution

Domstolen lagde vægt på, at den russiske kvinde var læge om bord på Arctic Sunrise og dermed ikke en af aktivisterne.

Selvom løsladelsen af Jekaterina Saspa er et skridt i den rigtige retning, er Jon Burgwald stadig bekymret.

- Hun er jo ikke blevet frikendt, så retssagen mod hende er ikke stoppet. Hun er stadig tiltalt for en alvorlig forbrydelse. Vi skal holde fast i, at det ingen garanti er for, at de andre 29 bliver løsladt, siger han.

30 personer fra miljøorganisationen har siddet i russisk fængsel i to måneder efter en fredelig protest mod Gazproms boringer i Arktis.

Først blev aktivisterne tiltalt for pirateri. Dog blev tiltalen trukket tilbage en måned efter anholdelsen, og de er nu tiltalt for hooliganisme, som kan udløse domme på syv års fængsel.

Blandt dem er danske Anne Mie Roer Jensen, der var tredjestyrmand på skibet. Hvorvidt hun får forlænget sin varetægtsfængsling, bliver afgjort på onsdag.

Mandag eftermiddag har flere af aktivisterne været for retten i Sankt Petersborg. En af dem er australske Colin Russell, der har fået sin varetægtsfængsling forlænget med tre måneder.

En afgørelse, som tydeligvis ikke var efter Greenpeaces hoved.

- Det er et kraftigt overgreb på hans rettigheder. Det er fuldstændig ude af proportioner, siger Jon Burgwald.

Holland har anmodet Havretsdomstolen om at løslade de 30 Greenpeace-aktivister. Der ventes at falde afgørelse i sagen på fredag. Arctic Sunrise sejler under hollandsk flag.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere