Politiet lod formodet Tunnelmand slippe - to gange

Allerede efter den anden kvinde var blevet overfaldet, kunne Tunnelmanden have været fanget. Politiet erkender dårligt politiarbejde

Det var ved denne gangtunnel i udkanten af København, at den såkaldte Tunnelmand ifølge tiltalen overfaldt og sexmisbrugte sine ofre.
Det var ved denne gangtunnel i udkanten af København, at den såkaldte Tunnelmand ifølge tiltalen overfaldt og sexmisbrugte sine ofre.

Han er tiltalt for at have overfaldet 12 kvinder i en tunnel under Høje Gladsaxevej i det nordvestlige København, men det tal kunne formentlig have været meget lavere.

I hvert fald kom det mandag frem i Retten på Frederiksberg, at den 41-årige mand, der nu er tiltalt for blandt andet voldtægt og voldtægtsforsøg, to gange tidligere var i politiets søgelys.

Det skriver BT.

Se også: Hun var tunnelmandens første offer

Allerede efter det andet overfald var manden til afhøring hos politiet, fordi et af ofrenes mobiltelefon kunne spores til ham, men det førte ikke til andet end en snak.

I november 2011 tilkaldte et andet af Tunnelmandens ofre politiet, efter hun sammen med sin mand havde spottet en mand, hun genkendte som overfaldsmanden. Parret foretog en civil anholdelse af den 41-årige, men da betjentene nåede frem, førte det ikke til nogen reel anholdelse.

Se også: Tunnelmanden: Ludomani førte til tasketyverier

Politiet troede nemlig mandens forklaring om, at han intet havde med sagen at gøre. De tog dog et foto af manden, som blev civilt anholdt ganske tæt på gerningsstedet.

Den polske kvinde var den 6. i rækken af kvinder, som var blevet overfaldet, røvet eller seksuelt misbrugt i tunnelen under Høje Gladsaxevej. Efterfølgende blev seks andre kvinder udsat for mandens overgreb, som strak sig over en periode på tre år.

Se også: Tunnelmandens særlige kendetegn: Kyssede ofre

Selv nægter den 41-årige familiefar at stå bag de grove seksuelle overgreb og overfald. Han har dog tilstået tre tasketyverier.

Hos Københavns Politi lyder forklaringen ganske simpelt, at der er blevet begået fejl.

- Jeg vil ikke sige, at det er dårligt politiarbejde, men der er helt sikkert plads til forbedring, siger Jens Møller, leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Københavns Politi, og dermed øverste ansvarlige for efterforskningen.

- Hvor er der sket fejl?

- Da kvinden ved det 6. overfald genkender tiltalte og mere eller mindre laver en civil anholdelse i fællesskab med hendes mand, så skal betjentene lave et skøn. Og da den tilbageholdte fik et alibi af sin kone samtidig med, at kvindens beskrivelse af tiltalte ikke stemte. Hun beskrev ham som værende 15-20 centimeter højere, end han i virkeligheden er, så skønnede de så, at de ikke kan tilbageholde ham, og det er ærgerligt.

Jens Møller fortæller, at betjentene også havde svært ved at forstå den polske kvinde.

- Der går noget galt med det sproglige, fordi kvinden giver sin forklaring på polsk, og det har betjentene svært ved at forstå. Så prøver hun på meget dårligt dansk og tysk. Til sidst prøver hendes mand at oversætte. Betjentene vurderer så, at mandens iver for at sige, at det er gerningsmanden, er større, end kvindens reelt er.

- Hvad kan man lære af det?

- Næste gang kunne man jo overveje at genafhøre kvinden med en tolk til stede. Læren kunne også være, at man selvfølgelig skal følge op på den slags alvorlige sager, og det her er heldigvis undtagelsen, der bekræfter reglen. Vi følger jo normalt op på den slags sager.

- I havde allerede fat i manden ved det 2. overfald. Kunne I have gjort det bedre der?

- Den afgørende fejl sker ved det 6. overfald. Jeg synes ikke, der er sket fejl ved før. BT er lidt ude efter os ved sag nummer to. Det synes jeg ikke er rimeligt, fordi der var ikke noget mønster. Der var intet at gå efter, men ved det 6. overfald ville jeg i den grad ønske, at vi havde handlet anderledes.

1 af 2 Den 41-årige YK, der har marokkanske rødder, formodes at være Tunnelmanden. (Tegning: Jørgen Bitsch)
2 af 2 Det var ved denne gangtunnel i udkanten af København, at den såkaldte Tunnelmand ifølge tiltalen overfaldt og sexmisbrugte sine ofre.
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere