Politiet på spritrazzia i hele landet

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden søsætter en kampagne i næste uge for at forhindre spritulykker

Politiet vil være massivt til stede i hele landet i forbindelse med en landsdækkende spritrazzia. Arkivfoto: Finn Frandsen
Politiet vil være massivt til stede i hele landet i forbindelse med en landsdækkende spritrazzia. Arkivfoto: Finn Frandsen

På den tragiske dag, hvor 13-årige Alexander blev begravet, efter han i lørdags blev dræbt af en spritbilist, fortæller Rådet for Sikker Trafik, at de vil søsætte en kampagne fra på mandag og frem til 20. december, der skal sætte fokus på spritkørsel.

- Vi kommer ind i en periode, hvor der bliver drukket rigtig meget. Det handler om julefrokoster, men også dagene mellem jul og nytår, hvor man mødes i socialt vennelag på tværs af regioner, og hvor der bliver serveret rigtig meget alkohol. Så det er en reminder om at komme sikkert hjem, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Se også: Havde intet lært: Dødsbilist dræbte Alexander tæt på gammelt ulykkessted

I kampagneperioden vil store plakater minde om, at man skal aftale, hvem, der kører hjem, allerede inden festen begynder, ligesom der vil køre en kampagne på Facebooksiden Stop Spritkørsel'. Men man er også i overhængende risiko for at blive fældet af politiets lange arm, hvis man sætter sig ind i en bil med for mange promiller i blodet i juletiden.

- Politiet bakker op om kampagnen med løbende landsdækkende kontroller løbende hele december. Det bliver relativt massivt, siger Michelle Laviolette.

- I næste uge og næste uge igen vil de være ude fra torsdag til lørdag, fordi det er der, der sker flest ulykker, og i uge 50 fra mandag d. 9. til søndag d. 15. december vil de være ude hele ugen, siger hun.

252 døde på fire år
Og det er dødsens alvor.

En optælling fra Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik viser, at der fra 2008 til og med 2012 er 252 mennesker, der har mistet livet, og 1435, der er blevet kvæstet, i ulykker, hvor der har været en spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj involveret i ulykken. Det vil sige knallert, motorcykel, bil, varebil eller lastbil.

Samtidig viser en repræsentativ undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, at hele 19 procent af danskerne kender en person, som jævnligt kører spritkørsel.

Her blev Alexander Pedersen mandag aften påkørt og dræbt på stedet. (Foto: Linda Johansen) Vagthund De blev også dræbt af spritbilister

En tidligere undersøgelse har vist nogenlunde det samme resultat ifølge Michelle Laviolette.

- Det er ikke et tal, der overrasker mig som sådan. Tallene er med til at bekræfte vores strategi med, at det ikke kun er den enkelte spritbilist, der er målgruppen. Omgivelserne må være aktive medspillere, siger hun.

Hun mener, at alle har et ansvar for at sikre, at deres omgivelser ikke kører spritkørsel.

- Vi har et ansvar for at være opmærksom på, hvad vi skænker til dem, der kører hjem. Selvom det er sindssygt grænseoverskridende på den måde at være myndige over for andre voksne mennesker, siger hun og foreslår, at man som vært til julens mange fester sørger for, at der også er gode alkoholfrie drikkevarer til dem, der kører hjem.

Herunder tal på antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i ulykker, hvor der har været en spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj involveret i ulykken i perioden 2008 – 2012:

 

Note: ang. dræbte i spritulykker på Bornholm: vi må ikke oplyse tallet, da det er så lavt, at man i lokalsamfundet kan finde frem til, hvem det var (kilde: Rådet for Sikker Trafik)

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere