Yahya Hassan husker intet om overfald

Digteren Yahya Hassan kunne stort set intet huske, da han skulle forklare om overfaldet på ham i november.

Hermed Isaac Meyer, tidligere kendt som Abdul Basit Abu-Lifa, blev i dag dømt for overfald Yahya Hassan. Tegning: Jørgen Bitsch
Hermed Isaac Meyer, tidligere kendt som Abdul Basit Abu-Lifa, blev i dag dømt for overfald Yahya Hassan. Tegning: Jørgen Bitsch

- Det kan jeg ikke huske.

Sådan lød standardsvaret fra den unge digter Yahya Hassan, da han mandag formiddag i Københavns Byret skulle afgive forklaring om den aften i november, da han blev overfaldet på Københavns Hovedbanegård.

Yahya Hassan, der blev fulgt ind i retten af et par livvagter fra PET, forklarede, at han skulle følge en veninde til toget, da han pludselig blev overfaldet bagfra, men derudover var det meget småt, hvad han husker.

Et par dage efter overfaldet, forklarede han til politiet, at overfaldsmanden havde råbt 'vantro' og 'dø', men det kunne han ikke huske.

En tydeligt frustreret anklager ville vide, om der er noget i vejen med digterens hukommelse.

- Jeg ryger nogle joints en gang imellem, svarede han.

Digteren har tilsyneladende ikke meget til overs for retssagen mod den 24-årig mand, der er tiltalt for at have overfaldet ham.

- Jeg er ligeglad, hvad I gør ved gerningsmanden. Han er ikke mit problem, og jeg har ikke noget erstatningskrav, sagde han.

- Gerningsmanden er ikke mit problem. Han er Jeres problem, rettens problem, samfundets problem og ytringsfrihedsnarkomanernes problem.

Tidligere dømt for terror
Han kunne heller ikke huske, om han havde været på skadestuen, og da forsvareren ville læse op fra et digt, som han skulle have skrevet, og som blev trykt i Poltiken, protesterede han:

- Jeg har ikke skrevet det digt. Man kan ikke stole på aviserne, sagde han.

Den 24-årige tiltalte erkendte i Københavns Byret, at han overfaldt den unge digter Yahya Hassan på Hovedbanegården, men han afviser, at det skulle have noget med hans digte at gøre.

Overfaldet fandt sted først på aftenen 18. november, da Yahya Hassan stod med sin kæreste på Københavns Hovedbanegård.

Pludselig blev han overfaldet med flere slag. Det lod den unge digter sig dog ikke skræmme af. Han slog igen og var allerede på vej væk, før de første politifolk nåede frem.

Ifølge anklagemyndigheden er der tale om en hadforbrydelse, idet motivet til overfaldet skulle være Yahya Hassans digte, hvor han blandt andet angriber islam. Men det afviste den 24-årige mand med det store fuldskæg i retten.

- Jeg kommer forbi ham og han stirrer ondt på mig, fortæller han i retten foran en massivt opbud af pressefolk.

- Derfor vendte jeg om. Han stirrede nedladende på mig, så jeg slår ham, og vi kommer op at slås, indtil nogen stopper os, forklarer han videre.

Den 24-årige, som tidligere hed Abdul Basit Abu-Lifa blev som 17-årig idømt syv års fængsel for terror i den såkaldte Glostrup-sag. I Københavns Byret ville han dog ikke svare på anklagerens spørgsmål, om han er religiøs.

- Det er en privatsag, svarede han.

Der ventes dom i sagen senere mandag.

1 af 2 Yahya Hassans hukommelse var meget sparsom, da han vidnede mod sin overfaldsmand i dag. Foto: Finn Frandsen
2 af 2 Hermed Isaac Meyer, tidligere kendt som Abdul Basit Abu-Lifa, blev i dag dømt for overfald Yahya Hassan. Tegning: Jørgen Bitsch