Fem måneder for Yahya Hassan-vold

En ung mand er mandag idømt fem måneders fængsel for overfald på digteren Yahya Hassan

Isaac Meyer, tidligere kendt som Abdul Basit Abu-Lifa, blev i dag idømt fem måneders fængsel for overfald på digteren Yahya Hassan. Tegning: Jørgen Bitsch
Isaac Meyer, tidligere kendt som Abdul Basit Abu-Lifa, blev i dag idømt fem måneders fængsel for overfald på digteren Yahya Hassan. Tegning: Jørgen Bitsch

Den 24-årige Isaac Meyer, tidligere kendt som Abdul Basit Abu-Lifa, er mandag blevet idømt fem måneders fængsel for at have overfaldet den kontroversielle digter Yahya Hassan.

Overfaldet skete på Københavns Hovedbanegård den 18. november.

Anklager Søren Harbo har mandag procederet for mindst fire måneders fængsel til den tiltalte og betegner dommen som vigtig:

- Det var ikke blot et angreb på en enkelt person, men også et angreb på ytringsfriheden, der er under pres i disse år. Derfor er dommen vigtig, siger Søren Harbo til Ritzau.

Se også: Yahya Hassans overfaldsmand i retten på mandag

Den 18-årige digter Yahya Hassan, der har palæstinensisk baggrund, udgav i oktober digtsamlingen Yahya Hassan, hvor han stiller nogle muslimer og sin familie i et kritisk lys. Digtsamlingen har medført heftig debat og flere trusler mod den unge digter.

Se også: Tidligere terrordømt fængslet for overfald på digter

Dommeren i Københavns Byret mener, at overfaldet på hovedbanegården var motiveret af Yahya Hassans deltagelse i den offentlige debat.

Men anklagerens påstand om, at overfaldsmanden og Yahya Hassan skulle have stirret ondt på hinanden inden overfaldet, fandt dommeren ikke bevist.

I retten erkendte den 24-årige at have overfaldet Yahya Hassan. Han afviste dog, at det skulle være, fordi han anser digteren for at være vantro.

Den 24-åriges forsvarsadvokat, Jane Ranum, bakker op om sin klient:

- Spørgsmålet er, hvad motivet har været. Jeg mener, der var tale om en spontant opstået episode, men det mener retten ikke, siger hun.

Jane Ranum, der havde håbet på en betinget dom, hæfter sig i øvrigt ved, at Yahya Hassan stort set ikke kunne huske noget fra overfaldet.

- Jeg har aldrig før oplevet den slags i retten, siger hun.

Den 24-årige ankede dommen på stedet. Også dommerens beslutning om at holde den dømte varetægtsfængslet, valgte forsvaret at kære til landsretten.

1 af 2 Foto: Finn Frandsen
2 af 2 Isaac Meyer, tidligere kendt som Abdul Basit Abu-Lifa, blev i dag idømt fem måneders fængsel for overfald på digteren Yahya Hassan. Tegning: Jørgen Bitsch