Dobbelt-morders fængselsbarn ingen billet til Danmark

Polsk dobbelt-morder kan ikke få ophævet sin udvisning blot fordi han har fået et barn, mens han afsonede, siger myndighederne

Pawel Przenioslo, der her ses til venstre under et 'oprør' i Vestre Fængsel, gjorde sin kæreste gravid i fængslet. Men barnet giver ham ikke ophold i Danmark. (Foto: Ole Steen)
Pawel Przenioslo, der her ses til venstre under et 'oprør' i Vestre Fængsel, gjorde sin kæreste gravid i fængslet. Men barnet giver ham ikke ophold i Danmark. (Foto: Ole Steen)

Et barn undfanget i fængslet er ikke en fribillet til at undgå udvisning af Danmark, når faderen har afsonet sin straf.

Det mener Udlændingestyrelsen og retten i Glostrup, som i går afviste at ophæve udvisningen af den prøveløsladte polske dobbelt-morder Pawel Przenioslo, 37, der gjorde sin kæreste gravid, mens han afsonede livsvarigt fængsel i Vridsløselille Statsfængsel.

Han skød tre i 1997 i Brøndby Strand, en kammerat, dennes 18-årige gravide kæreste og hendes far. Den 18-årige overlevede med hjerneskade, men mistede barnet, og de to mænd blev dræbt på stedet af skud i hovedet.

Søn undfanget i Vridsløselille
Parret mødte hinanden for syv år siden og sønnen blev født i 2009. Han er nu fire år. Pawel Przenioslo blev prøveløsladt 1. juli 2010 og sendt til Polen. Her var han i et halvt år inden han flyttede til Malmø for at være tæt på familien i København.

Men han kæmper nu for at få udvisningen ophævet, så han kan være sammen med sin søn, kæreste og sine forældre og bror, der også bor i Danmark.

Han har også en datter på 17 i Danmark, som han dog ikke har direkte kontakt med.

Retten: Fortsat trussel
Retten i Glostrup skriver i kendelsen, som Ekstra Bladet har fået indsigt i, at Pawel Przenioslo fortsat udgør en reel trussel for den offentlige orden og sikkerhed.

Retten lægger vægt på de særdeles grove forbrydelser, han har begået, og at han så sent som i marts 2010 - kun tre måneder før prøveløsladelsen - af Retslægerådet blev bedømt som lidende af personlighedsforstyrrelse.

Efter kendelsen i Glostrup Ret vil Pawel Przenioslo og hans advokat Henrik Dupont Jørgensen nu køre til Østre Landsret.

Vil blot besøge familien
Under sagen i Glostrup fortalte Pawel Przenioslo, der havde fået et to-dages visum til Danmark, så han kunne møde op i retten, at han ikke ønsker at bosætte sig i Danmark. Han bor i Malmø, og han vil blot have udvisningen ophævet, så han kan hjælpe sin familie og se sin søn, når han ønsker det.

Se også: Dommer til dobbelt-morder: Bliv væk !

Udlændingestyrelsen har støttet, at udvisningen af polakken opretholdes - også selvom han har fået et barn.

I en udtalelse skriver Udlændingestyrelsen, at han har indledt forholdet til kæresten, mens han afsonede, og at sønnen er undfanget og født, mens han sad i fængsel, selvom Pawel Przenioslo vidste, at han skulle udvises for bestandigt af Danmark.

- Han kan således ikke antages at have haft en berettiget forventning om, at han kunne udøve sit familieliv med sin kæreste og sin søn her i landet, skriver Udlændingestyrelsen.

Se også: DF: Dobbelt-morders familie kan bare rejse til Polen

Retten i Glostrup siger, at 'han har etableret en familierelation vel vidende, at han var udvist af Danmark for bestandigt, hvorfor han ikke har haft en berettiget forventning om at kunne have en tilværelse - herunder familieliv - i Danmark efter endt afsoning'.

Retten finder heller ikke, at hensynet til hans herboende familie taler for, at udvisningen ophæves.

Kæresten kan ikke flytte til Sverige
Pawel Przenioslo har forklaret, at kæresten ikke kan flytte over til ham i Sverige med parrets søn, fordi hun kun har sin kontanthjælp og børnepenge, at hun er syg efter en fejloperation og også har et andet barn med en herboende mand.

Kæresten besøger ham i Malmø en-to gange om måneden. Pawel Przenioslo har haft arbejde i Sverige efter prøveløsladelsen, men er nu på dagpenge, fremgår det af retsbogen fra retten i Glostrup.

Kæresten har forklaret, at Pawel Przenioslo altid har været en god far for sønnen og også en god stedfar for hendes andet barn.

Se også: Dobbelt-morder vil hjem til Danmark