To kendt skyldige: Brændte mand med gloende koben

To mænd står til udvisning af Danmark, efter at de her til aften blev kendt skyldige i et groft hjemmerøveri

Finn C. offer for brutalt hjemmerøveri i Søllested på Lolland. Han blev slået, sparket, truet med pistol og brøndemærket med et glødende koben. (Foto: Per Rasmussen)
Finn C. offer for brutalt hjemmerøveri i Søllested på Lolland. Han blev slået, sparket, truet med pistol og brøndemærket med et glødende koben. (Foto: Per Rasmussen)

To mænd af serbisk oprindelse står til udvisning af Danmark, efter at de her til aften blev kendt skyldige i et groft hjemmerøveri på Lolland sidste år.

Et enigt nævningeting ved retten i Nykøbing Falster fandt det bevist, at 24-årige Veljko Burilo og 28-årige Mirsad Suljevic, begge fra Nakskov, om natten den 16. februar trængte ind hos den 55-årige Finn og hans 66-årige kammerat Jens i Søllested, hvor røverne i deres desperate jagt på kontanter blandt andet brændemærkede Finn, med et rødglødende koben på armen - ligesom de stak en ni millimeter pistol i munden på ham.

Kammerat gik fri

Til gengæld blev en 22-årig mand med libanesiske rødder frifundet for røveriet, selv om han har siddet varetægtsfængslet i 11 måneder for forbrydelsen. Han blev dog fundet skyldig i blandt andet handel med hash, men bliver formentlig løsladt allerede i dag.

Mens pårørende til de to serbere græd nærmest utrøsteligt over udsigten til, at Veljko Burilo og Mirsad Suljevic allerede i morgen fredag risikerer at blive smidt ud af landet, når de har udstået deres straffe, løb den 22-årige libaneser jublende rundt uden for retsbygningen, mens han ringede til familien og fortalte om frifindelsen.

Magert udbytte

Selv om røverne troede, at Finn lå inde med en formue, blev udbyttet ved det grove hjemmerøveri yderst beskedent: 11.000 kroner i kontanter, et dankort og nogle smykker.

Der gik et par måneder, inden politiet fik hul på sagen. Under en ransagning hos Veljko Burilo i Nakskov, dukkede pistolen op. Dna fra offeret, Finn, sad stadig på løbet, som han havde haft i munden. Der blev også fundet smykker fra røveriet samt en elefanthue med Mirsad Suljevics dna.

Kræver udvisning

Selv har Vejlko Burilo hele tiden hævdet, at han blot ’opbevarede’ våbenet for en bekendt, som han ikke ville afsløre navnet på. Men det troede nævningene altså ikke på.

Når anklageren Susanne Bluhm fredag skal procedere for straffens længde til de to hjemmerøvere, vil hun samtidig kræve begge udvist af landet i et tidsrum fastsat af retten, fremgår det af anklageskriftet.