Politikere vil stoppe udenlandske indbrudstyve

Ifølge politiet står omrejsende kriminelle for op imod halvdelen af indbruddene. Politikere kalder på handling

Der skal sættes en stopper for udenlandske indbrudstyve i Danmark. (Foto: Benjamin Kürstein)
Der skal sættes en stopper for udenlandske indbrudstyve i Danmark. (Foto: Benjamin Kürstein)

Det er et alvorligt problem, hvis op mod halvdelen af alle indbrud i Danmark bliver begået af omrejsende kriminelle.

Sådan lyder reaktionen hos SF's retsordfører Karina Lorentzen, efter at det sjællandske politisamarbejde Task Force Indbrud, ifølge Berlingske Tidende, vurderer, at kriminelle fra Rumænien står bag halvdelen af de anmeldte indbrud i Danmark.

- Det er et problem, at så få indbrud opklares, og det er en uheldig kombination, når det er nemt at bryde ind og risikoen for opdagelse er lille. Så bliver det meget attraktivt at begå indbrud i Danmark, siger Karina Lorentzen.

Se også: Messerschmidt: Danmark er forbrydernes slaraffenlandSe også: Slikkede sol i haven: Tyv tømte huset

Ordføreren vil derfor kaste flere kræfter ind på at få 'knaldet flere for indbrud, så det mærkes, og så man ikke slipper ustraffet af sted med det.'

- Jeg vil nu bede justitsminister Karen Hækkerup (S) se på, om der er behov for flere ressourcer til den indsats, siger Karina Lorentzen.

Spidskandidat for Venstre til det forestående valg til Europa-Parlamentet, Ulla Tørnæs, hæfter sig ved, at Danmark fra næste år er på vej ud af det europæiske politisamarbejde, fordi retsforbeholdene herhjemme står i vejen.

Se også: Banktyve torpederede patruljevogn med gummiged

- Det er helt tydeligt, at vi skal opprioritere det europæiske politisamarbejde, når vi kan se, at tyveknægtene ofte krydser de europæiske grænser, siger Ulla Tørnæs.

- Der er behov for, at vi løser grænseoverskridende problemer med grænseoverskridende løsninger, der går på tværs i EU, uddyber hun.

Tidligere har Task Force Indbrud vurderet, at de omrejsende indbrudstyve stod for 30-35 procent af alle indbruddene herhjemme.

Se også: Slog til fire steder på stribe: Her er banktyvenes gasbombeDer er masser af muligheder for at holde tyvene væk fra dit sommerhus. (Foto: Carsten Ingemann) Vagthund Sådan sikrer du dit sommerhus mod tyveri

Men det tror politiinspektør og leder af politisamarbejdet Karl Erik Agerbo ikke længere holder.

- Jeg tror, at de omrejsende kriminelle står for op imod 50 procent af de indbrud, der bliver begået i øjeblikket. Og langt størstedelen er rumænere, siger Karl Erik Agerbo til Berlingske.

Politiinspektøren forklarer, at de kriminelle rumænere, der allerede har slået sig ned i Danmark, gør det let for landsmænd at komme herop og tage på indbrudstogter.

Sidste år blev der noteret 38.830 anmeldelser om indbrud på Sjælland, viser tallene fra Task Force Indbrud ifølge Berlingske.