Justitsministeriet: Lov om stalking virker

Dræbte Maria Louise ventede forgæves på polititilhold mod sigtet ekskæreste. Men Justitsministeriet melder hus forbi i kritik af loven på området

Den 38-årige mor til to Maria Louise Fiedler Hansen blev tirsdag dræbt i Kokkedal nord for København. Hendes 45-årige ekskæreste blev efterfølgende sigtet og varetægtsfængslet for knivdrabet. (Foto: Jan Sommer og privatfoto)
Den 38-årige mor til to Maria Louise Fiedler Hansen blev tirsdag dræbt i Kokkedal nord for København. Hendes 45-årige ekskæreste blev efterfølgende sigtet og varetægtsfængslet for knivdrabet. (Foto: Jan Sommer og privatfoto)

Drabet på Maria Louise Fiedler Hansen i Kokkedal tirsdag har sat ny fokus på kvinder, der lever i frygt for stalkere, herunder politiets mulighed for at udstede tilhold mod eksempelvis potentielt voldelige ekskærester.

Choktal fra Justitsministeriet viser, at op mod 100.000 danske kvinder bliver stalket. Den ultimative frygt hos disse kvinder er at blive dræbt, ligesom det skete for Maria Louise Fiedler Hansen, der blev stukket ned i Kokkedal i onsdags. foto: jan sommer Krimi 100.000 kvinder bliver stalket

Nordsjællands Politi har over for Ekstra Bladet bekræftet, at den 38-årige mor til to 27 dage før drabet anmeldte sin ekskæreste for trusler på livet. Men grundet procedurerne på området nåede ordensmagten ikke give den 45-årige mand et tilhold om, at han skulle holde sig væk.

– Det er i dag en ret langsommelig affære at udstede et tilhold, fordi forvaltningsloven kræver, at vi foretager partshøringer, sagde efterforskningsleder Lau Lauritzen.

Partshøring ikke nyt
Seneste lovændring på stalker-området trådte i kraft 1. marts 2012, men fra Justitsministeriets side melder man hus forbi i forhold til, at det skulle være blevet vanskeligere at udstede tilhold. Begrundelsen lyder blandt andet, at det ikke er noget nyt, at der skal foretages partshøringer forud for tilhold.

’Der har været partshøring siden 1990,’ pointerer Justitsministeriet i en mail til Ekstra Bladet med henvisning til et cirkulære fra 12. februar 1990.

Det er dog ikke kun hos politiet, man oplever, at vejen til tilhold er blevet længere.

– Vi ved, at det kan tage op til fem-seks måneder at få bevilget et tilhold. Det er alt for lang tid, siger formanden for Dansk Anti-Stalking Forening, Lise Linn Larsen.

Se også: Dræbte Maria Louise forsøgte at få polititilhold mod eks-kæreste

Medlem af Folketingets retsudvalg Peter Skaarup (DF) rejste 19. december spørgsmålet om, hvorvidt den nuværende lov om stalking virker efter hensigten. Godt to måneder senere, 26. februar, svarer justitsminister Karen Hækkerup (S), at loven har skabt ’øget fokus på sagsområdet’.

’Flere politikredse giver udtryk for, at den nye lov i et vist omfang har gjort det nemmere at udstede og håndhæve tilhold,’ hedder det blandt andet i svaret.

Maria Louise Fiedler Hansen blev kun 38 år. (Privatfoto) Krimi Knivdræbtes sidste ord til 15-årig datter: 'Skynd dig at løbe!'