Gidseltager om dansker: Vi vil bytte fanger

Dansker og 12 andre i OSCE-gruppe er taget som gidsler i det østlige Ukraine og beskyldes for spionage

Bevæbnede pro-russiske mænd kører forbi en engelsk OSCE-observatør  tidligere på ugen. Nu er syv OSCE-observatørerer tilbageholdt af en selvudnævnt borgmester i det østlige Ukraine. (Foto:AP)
Bevæbnede pro-russiske mænd kører forbi en engelsk OSCE-observatør tidligere på ugen. Nu er syv OSCE-observatørerer tilbageholdt af en selvudnævnt borgmester i det østlige Ukraine. (Foto:AP)

Pro-russiske oprørere anklager tilfangetagne OSCE-observatører for at være spioner for Nato, skriver nyhedsbureauet AFP.

En dansk militærobservatør er en del af gruppen.

- I går anholdte vi nogle Nato-spioner. De vil blive udvekslet med vores egne fanger, siger Denis Pusjilin, der leder separatisternes selverklærede republik Donetsk.

- Jeg ser ikke nogen andre måder, de kan blive sat fri, fastslår han i en erklæring foran det hemmelige politis hovedkvarter i Slavjansk i det østlige Ukraine, hvor OSCE-observatørerne holdes som fanger.

Til russisk tv gentager oprørslederen Vjatjeslav Ponomarjov, at de vestlige observatører er spioner.

- Disse mænd er karrieresoldater i modsætning til det OSCE-hold, som jeg for nylig havde en almindelig samtale med, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ponomarjov, der har udråbt sig til borgmester i Slavjansk, siger, at man fra OSCE-observatørerne har beslaglagt kort, der viser, hvor de pro-russiske militsfolk har oprettet vejspærringer.

Observatørerne fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa forsvandt fredag, mens de opholdt sig i nærheden af byen Slavjansk.

De befandt sig i en bus, som blev omringet af prorussiske separatister.

Det drejer sig om fire tyskere, hvoraf tre er soldater, fem ukrainske soldater og fire militære observatører fra Danmark, Tjekkiet, Polen og Sverige, oplyser OSCE.

Den russiske repræsentant i OSCE's hovedkvarter i Wien, Andrej Kelin, siger til russiske nyhedsbureauer, at Moskva vil gøre, hvad det kan, for at observatørerne slipper fri.

Rusland risikerer at blive beskyldt for at være skyld i gidselstagningen. USA og EU mener, at de pro-russiske oprørere støttes af Moskva med våben, soldater og efterretninger.

OSCE har både militære og civile observatørhold.