Pressemøde: Sådan fik politiet gennembrud i Hedegaard-sag

Københavns Politi holder her kl. 11 pressemøde, efter de i fredags anholdte den formodede gerningsmand til attentatet mod Lars Hedegaard

Drabsforsøget skete ved Lars Hedegaards bopæl på Frederiksberg. (Foto: Linda Johansen)
Drabsforsøget skete ved Lars Hedegaards bopæl på Frederiksberg. (Foto: Linda Johansen)

Politiet har efter 14 måneders efterforskning anholdt den mand som de mener, skød efter debattør og tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaards hoved, da han åbnede døren for fjorten måneder siden, fordi han troede, han skulle have leveret en pakke.

Lars Hedegaard blev den 5. februar 2013 udsat for drabsforsøget på sin bopæl på Frederiksberg.

Den nu anholdte blev pågrebet i fredags i udlandet, oplyser Københavns Politi.

Københavns Politi har samme dag gennemført ni ransagninger i Københavnsområdet og to i udlandet.

Flere personer, som har relation til den mistænkte har været afhørt. Det er sket for at sikre beviser og for at samle forklaringer fra de personer.

- Det skal understreges, at ingen af disse personer er mistænkt i sagen, ligesom der ikke foreligger mistanke om, at drabsforsøget er gennemført af mere end én person, siger ledende politiinspektør Jørgen Skov, leder af Efterforskningsenheden, Københavns Politi:

Se også: Sådan lever Hedegaard i dag

Vi opdaterer i løbet af pressemødet.

Københavns Politi holder i dag pressemøde kl 11., hvor de vil komme tættere på efterforskningen, og hvordan de fandt frem til gerningsmanden. Det er ledende politiinspektør Jørgen Skov, leder af Efterforskningsenheden, Københavns Politi, der leder pressemødet på Københavns Politigård:

- Den mistænkte har været for en dommer i går. Vi har anholdt ham i Tyrkiet. Den eneste, der kender motivet er gerningsmanden. Vi kan ikke sige noget om hans motiv, selv om det er nærliggende at tro, det er på grund af Hedegaards islamkritiske ytringer.

Han bliver anholdt i Istanbul fredag eftermiddag. Han rejste ud af Danmark samme dag, som attentatet fandt sted.

- Vi har fundet tekniske spor i en bil, der har været solgt via den Blå Avis. Og på gerningsstedet. Det er en blå transporter. Bilhandelen er væsentlig. En borger gjorde os opmærksom på bilen den 20. marts, siger Jens Møller.

Han fortæller, at de har været bekendt med, at gerningsmanden har opholdt sig i Tyrkiet. Han er anholdt i Tyrkiet. Der er ingen tekniske spor på ham. siger Jens Møller, drabschef i Københavns Politi.

- Manden er 26 år og af mellemøstlig oprindelse. Han har opholdt sig både i Tyrkiet og Syrien. Vi blev opmærksom på ham mellem august og november. Vi er ret sikre på, at det er ham og får en fængslingskendelse den 7. november.

- Vi kan ikke være sikre på, at han er alene om det hele. Vi kan ikke se om der er andre, der har været med i en planlægningsfase, siger Jens Møller.

Manden taler flydende dansk, og er dansk statsborger. Politiet vil ikke udtale sig om, hvor i Danmark han har boet. Han er i besiddelse af et falsk pas, da han blev anholdt.

- Men vi ønsker ikke at udtale os om det endnu, siger Jens Møller.

Efterforskningen viser, at han rejste ud af landet på gerningsdagen. Han er fængslet i Tyrkiet lige nu, og dansk politi forhandler med de tyrkiske myndigheder om at få ham udleveret.

Pressemødet er nu slut.

1 af 2 Den 61-årige Lars Hedegaard, forfatter, redaktør, journalist og cand.mag. i historie og engelsk. (Foto: Jens Dresling)
2 af 2 Drabsforsøget skete ved Lars Hedegaards bopæl på Frederiksberg. (Foto: Linda Johansen)