TV: Efter skud affyret gennem vindue: Vi tør ikke bo her mere

EFTER SKUDDRAMA I BISPEHAVEN: Nuværende og tidligere beboere beretter om en utryg dagligdag med ildspåsættelser, hærværk, trusler og chikane i Aarhus Vest

Georgette Salahian (tv.) og Michelle Sørensen er begge utrygge ved at lade deres børn lege i Bispehaven. (Foto: Claus Bonnerup)
Georgette Salahian (tv.) og Michelle Sørensen er begge utrygge ved at lade deres børn lege i Bispehaven. (Foto: Claus Bonnerup)

Biler og containere går op i røg efter jævnlige ildspåsættelser, vinduer, facader og døre smadres i ét væk, og hvis nogen vover at sige et kvæk, regner trusler og chikane ned over dem fra den samme, store gruppe af unge, som gør dagligdagen utryg for beboere i kvarterer som Bispehaven, Trillegaarden og Gellerup-planen i den vestlige del af Aarhus.

Se også: Skud affyret gennem vindue i Aarhus

Om nogle af disse unge har været involveret i nattens skudepisode i Bispehaven, er ifølge Østjyllands Politi stadig for tidligt at sige noget om. Et faktum er dog, at en 24-årig mand stod i sit køkken i en stuelejlighed, da fire skud blev affyret mod lejligheden - to af dem gik igennem køkkenvinduet og to andre ramte lejlighedens facade. Den 24-årige blev ikke ramt, oplyser politiet.

Dagen efter skudepisoden arbejdede politiets teknikere fortsat med at sikre spor på stedet, hvor Bispehavens grimme ansigt ifølge flere nuværende og tidligere beboere blot tittede frem igen som endnu et vidnesbyrd om boligkvarterets sociale fallitkurs.

Se også: Buskontrollører truet

- Når såkaldt almindelige danske børn leger cowboys og indianere, skyder de med plastic-pistoler og råber bang. Når børnene i Bispehaven af fremmed herkomst leger, så sker det ofte med rigtige pistoler.

- Det er blevet en enorm belastning for etniske danskere at bo i Bispehaven, fortæller en anonym, 58-årig kvinde med dansk baggrund, som flygtede fra sin lejlighed tæt på nattens skudepisode for et år siden for at komme væk fra dagligdagens ragnarok, som hun formulerer det.

Vant til larm fra skud
25-årige Kristina Lavrsen overvejer noget tilsvarende. Især af hensyn til sønnen Mustafa i barnevognen, som inden for få år har behov for at lege med jævnaldrende.

- Puha, det er ikke rart at høre om sådanne (skud)episoder. Især ikke når man har et barn, der inden for få år kan løbe og lege her. Kvarteret er blevet mere utrygt inden for de seneste år, og vi bliver nok ikke boende her, siger Kristina Lavrsen.

Veninderne Michelle Sørensen, 22, og Georgette Salahian, 26, har begge små børn, og de to mødre har allerede inden skudepisoden overvejet at holde børnene inde og dermed væk fra de utrygge forhold i kvarteret.

Se også: Betjente angrebet med raketter og kanonslag

- Desværre har vi nærmest vænnet os til, at der bliver skudt. Det er ikke første gang, siger veninderne, der begge bor med deres familie i blokken ved siden af den stuelejlighed, hvor skuddene faldt.

Michelle og Georgette hørte også skuddene ved 23-tiden, men tænkte ikke nærmere over dem.

- Jeg sad og så film og reagerede ikke, fordi jeg tænkte, at det kunne være børn, der skød med paintball-pistoler, siger Michelle Sørensen.

Ekstra Bladet talte i dag med flere beboere i området, som fortæller, at flere af områdets unge holder til omkring lejligheden, hvor den 24-årige mand blev beskudt.

- De tager sig lidt af de yngre drenge, som ofte spiller fodbold og cykler rundt omkring lejligheden, fortæller Michelle Sørensen.

I timerne før skyderiet mandag aften havde flere unge grillet på flisearealet foran lejligheden, men ingen personer var i området, da skyderiet skete kl. 23.00.

Værst efter fredagsbønnen
Den 58-årige, fraflyttede kvinde, der af hensyn til sin og sine fire børns sikkerhed ikke vil stå frem med navn, frygter, at forholdene i Bispehaven og de andre socialt belastede kvarterer i Aarhus Vest vil blive endnu værre i fremtiden.

- Jeg har selv haft indbrud og har været offer for grov chikane flere gange, uden at politiet har gjort noget. De (politiet) er bange og tør ikke gøre noget. Det er til at blive hysterisk over, men sådan er det, fortæller den 58-årige kvinde.

Ifølge kvinden tager utrygheden altid til i weekenden.

Se også: Teenagere angreb betjente med fyrværkeri

- Fra fredagsbønnen er slut og til mandag morgen bør man blive inden døre, hvis man vil være i sikkerhed. Da samler de sig ofte i stort tal og har al for megen tid og energi, og så hærger de på livet løs.

- Jeg har boet i området i over 20 år med mine fire nu voksne børn, og jeg kan nemt kende de af de unge, som hærger, truer og chikanerer, men det kan politiet ikke. De (politiet) siger, at det er umuligt, fordi de unge ballademagere bærer maske.

Spar politiet væk
For den 58-årige kvinde er politiets tilstedeværelse med en lokalstation i Aarhus Vest ligegyldig.

- Man kan lige så godt spare politiindsatsen væk herude, for den gør ingen forskel, siger kvinden, der hver gang hun selv har forsøgt at komme i dialog med de unge er blevet beskyldt for at være racist.

</p><p>Kvinden anslår, at der er tale om en gruppe på små 100 unge ballademagere af overvejende mellemøstlig oprindelse. Der er tale om drenge helt ned fra otte år og unge mænd, hvoraf enkelte har dansk baggrund.</p><a id="_d5b31a2c-8972-47a0-ad72-63a9db607f2f" href="https://ekstrabladet.dk/112/article4255129.ece">Brande hærger i stor stil ghettoer</a><br /><br /><p>- Jeg er ikke og har aldrig været racist, men jeg kan godt forstå, hvis de danskere, der bor herude, har haft racistiske tanker og følt sig afmægtige.</p><p>- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man i dagens Danmark ikke kan bevæge sig trygt og frit rundt i et boligkvarter, uanset hvor kvarteret ligger og hvordan befolkningssammensætningen er på stedet, siger den 58-årige mor til fire, som nu bor et andet sted i Aarhus.</p>

1 af 4 To af skuddene gik ind gennem vinduet til køkkenet, hvor den 24-årige mand opholdt sig, men han blev ikke ramt. (Foto: Claus Bonnerup)
2 af 4 Kristina Lavrsen blev chokeret, da Ekstra Bladet kunne fortælle, at der i går blev affyret fire skud, der hvor hun gik tur med sin lille søn Mustafa. (Foto: Claus Bonnerup)
3 af 4 Teknikere fra Østjyllands Politi undersøgte tirsdag formiddag gerningsstedet på Bispehavevej 27. (Foto: Claus Bonnerup)
4 af 4 Georgette Salahian (tv.) og Michelle Sørensen er begge utrygge ved at lade deres børn lege i Bispehaven. (Foto: Claus Bonnerup)