Rejste ud af landet efter mordforsøg

Pressemøde i dag: Her er hvad, politiet oplyser om gennembruddet i Lars Hedegaard Jensen-sagen. Den formodede gerningsmand rejste ud af landet samme dag, som Lars Hedegaard blev skudt efter

Drabschef Jens Møller og efterforskningsleder Jørgen Skov på politiets pressemøde i dag. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Drabschef Jens Møller og efterforskningsleder Jørgen Skov på politiets pressemøde i dag. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Den mand, som politiet har anholdt mistænkt for drabsforsøget på debattøren Lars Hedegaard Jensen, blev anholdt i Istanbul i Tyrkiet fredag eftermiddag.

Det oplyser Københavns Politi på et pressemøde på Politigården i dag kl 11.

Politiet fortæller, at manden er 26 år, og har opholdt sig i Tyrkiet og i Syrien.

Han er dansk statsborger og taler flydende dansk. Han rejste ud af Danmark, den dag i februar 2013, hvor Lars Hedegaard blev passet op i sin indgang på Frederiksberg, og der blev affyret et skud mod den 70-årige Hedegaards hoved.

Afhørt i Tyrkiet
Den anholdte vil inden for den nærmeste fremtid blive udleveret til Danmark. Herefter vil han så blive fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

Se også: Pressemøde: Sådan fik politiet gennembrud i Hedegaard-sag

Manden blev i går afhørt i retten i Tyrkiet, hvor han efterfølgende blev fængslet. Københavns Politi er nu via den danske politiforbindelsesofficer i Ankara i dialog med det tyrkiske politi om den videre proces.

I fredags gennemførte Københavns Politi 11 ransagninger og afhøringer hos personer, der har relationer til den mistænkte.

Ingen af de andre mistænkt
- Det skal understreges, at ingen af disse personer er mistænkt i sagen, ligesom der ikke foreligger mistanke om, at drabsforsøget er gennemført af mere end én person, siger ledende politiinspektør Jørgen Skov, leder af Efterforskningsenheden, Københavns Politi.

Lars Hedegaard Jensen blev tirsdag den 5. februar 2013 kl. ca. 11.20 på sin bopæl, Pelargonievej 7, Frederiksberg, opsøgt af en ukendt gerningsmand. Den mand lod som om, han skulle aflevere en postpakke til en beboer i ejendommen.

Da Lars Hedegaard Jensen åbnede døren, blev der afgivet et skud mod Lars Hedegaard Jensen. Skuddet ramte dog ikke, og der opstod herefter klammeri mellem Lars Hedegaard Jensen og gerningsmanden, der tabte sin pistol. Umiddelbart efter flygtede gerningsmanden fra stedet med pistolen.

Gerningsmanden blev af Lars Hedegaard Jensen og vidner beskrevet som: 20-25 år, ca. 175-180 cm høj, almindelig af bygning med skæg på hagen. Han var af anden etnisk herkomst end dansk og talte dansk uden accent. Manden var iført en rød postjakke med postlogo, lyse kondisko.

Mørkeblå varebil
Københavns Politi har siden drabsforsøget efterforsket sagen sammen med Politiets Efterretningstjeneste.

På pressemødet og i en pressemeddelelse i dag søndag oplyser politiet i øvrigt om efterforskningen:

Den 20. marts 2013 observerede et vidne, at der over for Lars Hedegaard Jensens bopæl holdt parkeret en mørkeblå varebil VW Transporter med registreringsnummer AW 89 223.

Efterforskningen viste, at denne bil også holdt på stedet på gerningsdatoen, og at den formentlig havde en relation til drabsforsøget. Bilen var på stedet tre dage før drabsforsøget blevet solgt, men den nye ejer havde opgivet falske oplysninger i forbindelse med handelen og havde aldrig ejerskiftet bilen.

Mohammed Issa
Der blev ved salget udfyldt og underskrevet en standard-slutseddel fra FDM. Køberen udfyldte selv felterne med navn og adresse. Han anvendte her navnet ”Mohammed Issa”, der angiveligt er falskt, samt adressen Murciagade 14, 1. th., 2300 Kbh S. Men den adresse eksisterer ikke. Køberen oplyste, at han skulle bruge bilen i forbindelse med et rengøringsfirma.

Vognen er undersøgt, og der er fundet fingeraftryk og DNA-materiale. Ligeledes er der fra selve gerningsstedet sikret såvel fingeraftryk og DNA materiale fra dels Lars Hedegaard Jensens beklædning, området omkring indgangsdøren og på den pakke, som gerningsmanden havde med til stedet.

Ingen af de sikrede spor kunne dog lede direkte til en gerningsmand.

26 år
I slutningen af august 2013 blev politiet opmærksomheden på en enkelt person, der er dansk statsborger af mellemøstlig oprindelse. Københavns Politi vil ikke afsløre præcist, hvad der fik dem til at fatte interesse for ham. Men politiet indledte en bredere efterforskning af den mistænkte.

Efterforskningen førte til, at der den 7. november sidste år blev afsagt fængslingskendelse over den mistænkte mand, der herefter blev efterlyst nationalt og internationalt.

Det skete hemmeligt på en sådan måde, at Københavns Politi ville blive kontaktet, hvis den mistænkte kom i kontakt med en politimyndighed. Den internationale efterlysning skyldtes, at efterforskningen viste, at den mistænkte gerningsmand formentlig rejste ud af Danmark allerede den dag, drabsforsøget blev gennemført. Siden har han opholdt sig i udlandet, herunder i Syrien og Tyrkiet.

Næste skridt i sagen bliver altså en udlvering til Danmark, og et retsmøde på dansk grund, der skal afgøre, om den 26-årige skal varetægtsfængsles.

Politiet vil ikke sige, hvad de mener motivet er for drabsforsøget.