Oklahoma dropper henrettelser i et halvt år

Den pinefulde henrettelse af drabsmand og voldtægtsforbryder Clayton Lockett får nu konsekvenser i delstaten

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Den amerikanske delstat Oklahoma standser nu alle henrettelser i seks måneder, efter at en forkludret dødelig indsprøjtning i sidste uge udløste beskyldninger om tortur.

Debatten om dødsstraf i USA fik nyt liv, efter at den dømte drabsmand og voldtægtsforbryder Clayton Lockett vred sig i smerte i 43 minutter, før han døde af et voldsomt hjerteanfald.

Lockett fik en såkaldt dødscocktail bestående af tre forskellige medikamenter, der ikke var blevet testet. Normalt tager henrettelsesprocessen med dødssprøjter 10 minutter.

Først den 13. november
Den mislykkede henrettelse førte til, at myndighederne besluttede at udskyde henrettelsen af Charles Warner, som to timer senere skulle have haft sprøjten på grund af en dødsdom for drab og voldtægt på en 11 måneder gammel baby.

Torsdag besluttede en appeldomstol i Oklahoma at udsætte datoen for Warners død til 13. november.

- Ingen ønsker at se endnu en langvarig, forkludret henrettelse, lyder det fra Charles Warners advokater.

- Før enhver ny henrettelse kan finde sted, er Oklahoma nødt til at gennemgå og revidere protokoller og uddanne personalet, hedder det videre i advokaternes udtalelse.

Præsident fordømmer
Den amerikanske præsident, Barack Obama, der går ind for dødsstraf, har fordømt den pinefulde henrettelse af Clayton Lockett og kaldt det "dybt bekymrende".

Oklahomas guvernør, Mary Fallin, har forsvaret henrettelsen, da forbrydelsen, som Clayton Lockett begik, var så voldsom.

Den republikanske guvernør anerkender dog, at henrettelsen med dødssprøjten tog for lang tid, og hun har krævet en undersøgelse af forløbet og en gennemgang af procedurerne ved henrettelser.