Retssag i Kairo om sexangreb på Tahrirpladsen

Usædvanlig retssag i Kairo mod gruppe af mænd, der begik seksuelle overfald på Tahrirpladsen

Den egyptiske anklagemyndighed indledte lørdag en retssag mod 12 mænd og en dreng, der er tiltalt for seksuel vold mod kvinder på Tahrirpladsen i Kairo.

Retssagen er meget usædvanlig i Egypten.

Hvis de anklagede findes skyldige, risikerer de fængsel på livstid.

De seksuelle overfald skal have fundet sted under politiske demonstrationer den 25. januar og den 3. og 8. juni. Ud over voldtægt er mændene anklaget for bortførelse, tortur og drabsforsøg. Flere kvinder har været ofre for mændene.

Seksuel vold ved offentlige demonstrationer er et kæmpemæssigt problem i Egypten. Hundredvis af kvinder demonstrerede mod overgrebene lørdag.

Der er udbredt harme efter, at der er lagt fotooptagelser af de kvindelige ofre ud på YouTube, Facebook og Twitter. En optagelse fra en mobiltelefon viser en stor gruppe mænd omringe en ung kvinde, der får flået tøjet af og bliver slået brutalt.

Under overfaldene den 3. juni angreb de tiltalte ifølge anklagemyndigheden en kvinde og hendes datter. De blev tvunget med hen til et område ved en moské, hvor kvinden blev slået og fik flået sit tøj af og blev overhældt med varmt vand, der gav hende alvorlige forbrændinger.

Til trods for forbrændingerne fortsatte de seksuelle angreb, indtil kvinden blev reddet af politiet.

Den 8. juni blev adskillige yngre kvinder angrebet på lignende måde af nogle af mændene fra gruppen på pladsen.

Præsident Abdel Fattah al-Sisi har besøgt et eller flere af de kvindelige ofre på et hospital.