Aaen vil ikke kaldes kriminel

Kræver nu den tidligere modstandsmand Jørgen Røjel dømt for injurier

Folketingsmedlem Frank Aaen fra Enhedslisten slæber nu en af de gamle krigere fra den kolde krigs tid, den 85-årige pensionerede overlæge Jørgen Røjel, i retten i Fredericia.

Jørgen Røjel har beskyldt Frank Aaen for som medlem af Danmarks Kommunistiske Parti at have drevet landsskadelig virksomhed. Han hævdede sidste år i et debatindlæg, at hvis Frank Aaen og den nu afdøde DKP'er Holger Viveke 'var blevet opdaget i tide, havde de fået lange fængselsstraffe for overtrædelse af straffelovens bestemmelser'.

Frank Aaen, der netop er fyldt 50, har ikke noget imod at blive kaldt både rød og kommunist.

Men han vil ikke stemples som kriminel.

Derfor har Frank Aaen bedt advokat Søren Søltoft Madsen stævne Jørgen Røjel for injurier.

Fastholder påstanden
- Den politisk debat har meget brede rammer. Det er jeg helt med på. Men jeg vil ikke kaldes kriminel, siger Frank Aaen til Ekstra Bladet.

Jørgen Røjel var med i modstandskampen mod tyskerne under Anden Verdenskrig og har siden befundet og markeret sig på den politiske højrefløj.

Men selv om Berlinmuren for længst er faldet, og den såkaldte kolde krig mellem øst og vest er afløst af samarbejde, har han ikke fundet anledning til at strække våben.

Så sent som i december sidste år gjorde Jørgen Røjel i et debatindlæg i Jyllands-Posten et udfald mod bl.a. Frank Aaen, der under den kolde krig ofte var på såkaldte venskabsbesøg hos kommunist-vennerne i både Sovjet og Østtyskland.

Det benægter Frank Aaen ikke, men han afviser, at han som medlem af et lovligt dansk parti har drevet landsskadelig virksomhed, og at han har overtrådt straffeloven.

- Det har jeg venligt bedt Jørgen Røjel om at trække tilbage. Det vil han ikke. Så nu må han bevise det i retten, siger Frank Aaen.

Lærestykke i kold-krigen
Injuriesagen kan derfor udvikle sig til et flere dage langt historisk lærestykke i den kolde krig.

Jørgen Røjel har hyret advokat Morten Samuelsson til at føre sagen for sig og vil ved hjælp af både vidner og stakke af skriftligt materiale forsøge at føre sandhedsbevis for sin påstand.

Sagen indledes næste mandag, men dommeren, Preben Fusager, har reserveret endnu et par dage til slagsmålet.

Frank Aaen vil i øvrigt ikke kun havde Jørgen Røjel dømt for injurier. Han vil også have ham dømt til at betale en erstatning på 25.000 kr.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen