Ekspert: Politiets brede søgning i Aller er problematisk

Internettet glemmer aldrig, og selv slettede filer på harddiske kan genskabes med særlige programmer. Politiet søger nu bredt i Aller-materiale, hvilket ifølge ekspert er yderst problematisk

På billedet ses politiet på vej ud fra Aller. De ransagede mediehuset, men kom kun afsted med få ting. Resten blev låst inde i et lille rum, som i tirsdags blev åbnet og udleveret til politiet. De må dog ikke kigge i det, før landsretten har givet dem lov. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
På billedet ses politiet på vej ud fra Aller. De ransagede mediehuset, men kom kun afsted med få ting. Resten blev låst inde i et lille rum, som i tirsdags blev åbnet og udleveret til politiet. De må dog ikke kigge i det, før landsretten har givet dem lov. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Det er svært at bruge en computer eller telefon uden at efterlade sig dataspor. Selv slettede filer kan genskabes med særlige computerprogrammer.

Se også: Sigtet Aller-topchef trækker sig

Anders Kjærulff, der er journalist med speciale i it-teknologi, forklarer her, hvordan man undersøger så store mængder data.

– Man tager en fuld kopi af harddisken. Og når man står med sådan en kopi, kan man med programmer søge på tekststrenge, ord, billeder og endda også slettede filer.

De vil vel søge i perioden maj 2008 til maj 2011. Kan man søge ting frem så mange år tilbage?

– Det afhænger af, om de har lavet backups. Har de det, kan det være muligt at søge mail helt tilbage fra 2008. Men det er ikke til at sige. Men man vil sandsynligvis kunne finde frem til en log over, hvem der har skrevet til hvem.

Men hvad med indholdet?

– Det er meget svært at sige noget generelt om. Ting kan blive slettet helt, så jeg vil tro, at de kan få problemer med at finde ting frem så langt tilbage, men det er kun et gæt.

Se også: Sigtet Se og Hør-journalist: Så meget vidste Qvortrup

Hvis man spejler en harddisk og søger på ordet ’betjent’, kan man så se indholdet af det, der dukker op?

– Ja, det vil man kunne. Især hvis det ikke er slettet.

Hvad tænker du om, at politiet nu søger så bredt i Se og Hør-sagen?

– Det er yderst problematisk, at man ligger og laver de her brede søgninger. Men på den anden side er det forventeligt. Journalister bør som hovedregel ikke beskæftige sig med sensitive kilder over mail eller telefon.

– Læren af alt det her bør være, at man krypterer fortrolige mails og møder kilder personligt.

Når politiet lægger så bredt et net ud, kan de så undgå at se, hvad den data indeholder, når de skal sortere?

– Det er usandsynligt. Men her må man jo stole på, at politiet har en eller anden form for tavshedspligt og er i stand til at skille skæg fra snot. Men det er jo et meget alvorligt indgreb over for en redaktion, især hvis den beskæftiger sig med journalistik.

Se også: Her er tys-tys-kildenKrimi Tys-tys-kilden tilstår alt